De zoekmachine Google had nooit bestaan als Facebook en Apple het internet domineerden. Dat stelt Google-topman Sergey Brin in de Britse krant The Guardian. Volgens hem is de vrijheid op internet wereldwijd in gevaar.

De bedreiging van internetvrijheid komt van verschillende kanten, stelt Brin, die in 1998 samen met Larry Page zijn zoekmachine oprichtte.

Zo proberen verschillende overheden de toegang tot het internet te beperken. En ook de manier waarop bedrijven zoals Facebook en Apple met gegevens omgaan, vindt Brin gevaarlijk voor de internetvrijheid.

Facebook maakt het volgens de Google-oprichter erg moeilijk voor gebruikers om hun data op andere platformen te delen. Hij zegt dat hij Google nooit had kunnen ontwikkelen als het internet door zijn concurrent Facebook werd gedomineerd. 'Je moet hun regels volgen, die erg streng zijn. (...) Eens je te veel regels hebt, zal dat innovatie verstikken.'

Brin bekritiseert ook Apple in het interview. Dat bedrijf oefent een strenge controle uit op de makers van apps voor Apple-producten, zegt hij. 'Er kan veel verloren gaan. Alle informatie in apps is bijvoorbeeld niet te "crawlen". Je kan er niet op zoeken.'

Zijn grootste zorg is echter de inspanning van landen zoals China, Saudi-Arabië en Iran om de internettoegang te beperken en het internet te censureren. Vijf jaar geleden geloofde Brin niet dat een land het internet lang kon beperken, maar dat was volgens hem een foute inschatting.

De multimiljonair meent dat het open internet nog nooit zo erg is bedreigd. 'Ik ben meer bezorgd dan in het verleden. Het is eng', klinkt het. Hij zegt dat 'zeer machtige krachten zich hebben georganiseerd tegen het open internet overal ter wereld'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig