Kan Juan Carlos aanblijven als erevoorzitter van WWF?
Koning Juan Carlos poseert voor een dode olifant. De foto dateert van 2006.rr
In Spanje groeit de verontwaardiging over de olifantenjacht van koning Juan Carlos. Al 40.000 Spanjaarden tekenden een online petitie die eist dat hij aftreedt als erevoorzitter van het WWF. Ook de woordvoerder van WWF België, Koen Stuyck, meent dat het goed zou zijn mocht Juan Carlos die conclusie trekken.

Dat hun koning in financieel moeilijke tijden op luxereis naar Botswana trekt, is al erg genoeg, maar dat hij er als erevoorzitter van de Spaanse afdeling van de natuurorganisatie WWF op olifantenjacht ging, is voor de Spanjaarden eveneens een serieuze doorn in het oog.

Al 40.000 mensen hebben een petitie van het online forum Actuable getekend, waarin ze Juan Carlos vragen om de eer aan zichzelf te houden, en zijn erevoorzittersschap op te geven, meldt het persbureau AFP.

Bij WWF Spanje blijft het voorlopig vrij stil. Alleen op Twitter gaf de Spaanse afdeling kort mee dat 'het WWF zijn opmerkingen aan het koninklijk paleis zal meedelen, en herhaalt zijn toewijding voor het behoud van olifanten', gevolgd door een link naar de website.

De woordvoerder van het hof in Spanje geeft geen commentaar op de heisa. De enige officiële mededeling luidde vandaag: de koning stelt het wel. Juan Carlos ligt in het ziekenhuis omdat hij tijdens de jacht gevallen is. Daarbij brak hij zijn heup.

Dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot schreef in een brief dat ze hoopt dat de koning niet snel herstelt, zodat hij geen moordpartijen meer kan aanrichten in Afrika of ergens anders.
De vereniging "Igualdad Animal" heeft opgeroepen tot een manifestatie voor het ziekenhuis waar de koning werd geopereerd.

 Olifantenjacht was niet illegaal

Koen Stuyck, de woordvoerder van de Belgische WWF-afdeling, zei vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 dat hij kort contact heeft gehad met zijn Spaanse collega's. 'Er wordt momenteel besproken wat er moet gebeuren, maar ze zijn er niet mee opgezet.'

Was Juan Carlos de koning van België geweest, of mocht koning Albert op olifantenjacht zijn gegaan, 'dan hadden we dat natuurlijk niet goed gevonden', aldus Stuyck. 'Het spreekt voor zich dat een erevoorzitter van een natuurbehoudsorganisatie zoals het WWF niet op olifantenjacht gaat.'

Volgens Stuyck is de jacht op olifanten in Botswana momenteel wel toegestaan omwille van de toegenomen populatie, en deed de Spaanse koning - hoewel het paleis de precieze details van zijn reis niet heeft meegedeeld - wellicht niets illegaals.

Juan Carlos heeft binnen WWF Spanje geen operationele functie. 'Maar het zou goed zijn mocht hij zelf zijn conclusies trekken', klinkt het nog bij Stuyck.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig