Europese Commissie behoudt vertrouwen in Madrid
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso Foto: afp
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft er alle vertrouwen in dat Spanje zijn problemen zal overwinnen. De commissievoorzitter reageert daarmee op de stijgende rente van de Spaanse staatsobligaties.

'Ik heb alle vertrouwen in de vastberadenheid van Spanje en de Spaanse regering om alle moeilijkheden te overwinnen', zei Barroso.

Maandagochtend overschreed de rente op Spaans staatspapier met een looptijd van tien jaar de kaap van zes procent. Ook de kost van verzekeringen tegen een Spaanse wanbetaling steeg opnieuw naar een recordniveau.

De Commissie blijft intussen vasthouden aan het standpunt dat de capaciteit van de fondsen voor eurolanden in moeilijkheden niet versterkt moeten worden. Eind vorige maand is besloten de slagkracht van de noodfondsen op te trekken tot 800 miljard euro, maar daarvan is slechts 500 miljard euro beschikbaar voor eventuele nieuwe steunprogramma's.

Spanje moet het begrotingstekort indijken van 8,5 procent in 2011 tot 5,3 procent dit jaar. Het land gaat bovendien gebukt onder een recessie en torenhoge werkloosheidscijfers. De budgettaire inspanning is volgens analist Wolfgang Muenchau van de Britse beurskrant Financial Times 'fysiek onmogelijk'. In plaats van besparen zou Madrid volgens hem beter focussen op de redding van de banksector, die zware klappen kreeg door de vastgoedcrisis.