Noren zoeken betekenis achter tranen Breivik
Foto: AP
Anders Behring Breivik heeft voor het eerst sinds zijn aanhouding na de dodelijke raid op het eiland Utoya emoties getoond. Tijdens de openingsdag van zijn proces in Oslo moest hij huilen bij het zien van zijn eigen propagandavideo. 'Geen teken van berouw', klinkt het bij de meeste waarnemers.

Meteen nadat de beelden van de huilende Brevik getoond werden, sprokkelde de Noorse pers reacties bij betrokkenen en waarnemers. 

'Dit was geen teken van berouw. Hij was ontroerd door wat hij zag', zei John Hestnes, die in juli vorig jaar Breiviks bomaanslag in Oslo overleefde, tegen het Noorse persbureau NTB.

Frode Elgesem, advocaat van de nabestaanden en overlevenden, zei verbaasd te zijn door Breiviks plotselinge emoties. 'Het was voor het eerst dat hij überhaupt emoties toonde.' Laten we hopen dat hij vond dat zijn handelingen niet zo goed zijn verlopen, voegde hij eraan toe.

'Ik denk dat hij zelfmedelijden had, mogelijk in combinatie met een gevoel van trots voor wat hij heeft bereikt', zei Mette Yvonne Larsen, net als Elgesem advocaat van de slachtoffers. Als hij enig berouw zou hebben gevoeld, zou hij dat hebben getoond tijdens het voorlezen van de aanklacht, aldus Larsen.

Gerechtspsychiater Henning Værøy, die aanwezig was in de zaal, zei op de website van de krant Verdens Gang dat Breivik zich gedroeg als een narcist die voldaan naar zijn verwezenlijkingen kijkt. 'Het filmpje is de uitdrukking van zijn wereld, van zijn gevoel.'

Ook een commentator van de krant zag in Breiviks tranen een bewijs van diens 'enorm ego'. De emoties van de beschuldige kwamen bovendrijven op het moment dat in het filmpje te zien was hoe Europa zou instorten.

De rest van de zitting luisterde Breivik onbewogen naar de woorden van de aanklagers Svein Holden en Inga Bejer Engh. Zelfs toen Engh de lange lijst met slachtoffers opsomde en gedetailleerd beschreef hoe zij aan hun eind waren gekomen, keek hij emotieloos de zaal in.