Een veertigtal sympathisanten van het Taal Aktie Komitee (T.A.K.) en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) hebben zaterdagochtend een optocht gehouden in Gooik om te protesteren tegen de plannen voor een Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap (Brusselse metropolitane regio) van de regering Di Rupo. De manifestanten onthulden onder meer een zelfgemaakt paard van Troje voor het gemeentehuis van de Vlaams-Brabantse gemeente.

Het houten paard werd voortgetrokken door enkele Vlaamse "slaven" die de partijvoorzitters Wouter Beke, Alexander De Croo, Bruno Tobback en Wouter Van Besien symboliseerden. Ze werden opgejaagd door "slavendrijver" Elio Di Rupo. Daarnaast werd het paard van Troje omringd door drie Griekse soldaten die maskers van Franstalige Brusselse politici droegen.
Volgens de actievoerders zal de oprichting van "een grootstedelijke gemeenschap" (een gebied dat geografisch gezien overeenkomt met de vroegere provincie Brabant) wel eens een paard van Troje kunnen zijn om de Franstalige greep op Vlaams-Brabant nog te verstevigen.
Het T.A.K. en de VVB kozen Gooik uit als terrein voor hun actie omdat de manifestanten het burgemeester Michel Doomst (CD&V) kwalijk nemen dat hij "de schijnsplitsing" van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde verdedigt.

Voor het gemeentehuis van Gooik hield Willy De Waele, oud-burgemeester van Lennik, een korte toespraak. De betoging werd onder meer bijgewoond door Bart Laeremans van Vlaams Belang. De actie verliep zonder incidenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig