Voor je eraan gaat twijfelen: Belfast is perfect veilig deze dagen, al zijn de herinneringen aan de troubles tussen katholieken en protestanten nog duidelijk aanwezig. Tenminste, voor wie ze wil zien of er een taxichauffeur expliciet om vraagt. Maar vandaag is het al Titanic wat er de klok slaat. Dat heeft uiteraard te maken met de scheepswerven van Harland& Wolff, honderd jaar geleden de grootste ter wereld. Daar werden fantastische schepen gebouwd, waaronder de zusterschepen Olympic (1911), Titanic (1912) en Britannic (1915). De trendy buurt die daar nu stilaan vorm krijgt, is sinds kort Titanic Quarter gedoopt.

Duiken naar het wrak
In Titanic Quarter, aan de rechteroever van de rivier Lagan en pal naast de slipway waar op 31maart 1911 de Titanic te water werd gelaten, staat vandaag Titanic Belfast. Het is géén museum, maar een interactieve belevingstentoonstelling die flink wat kluiten heeft gekost –120miljoen euro, alstublieft– en gehuisvest werd in een architecturale parel: een gebouw waaruit van alle kanten scheepsboegen stekenfoto.

Binnen gaat het er behoorlijk spectaculair aan toe met projecties, aanraakschermen, geluiden, geuren, ingenieuze visuele effecten, een korte rit (letterlijk!) door de scheepswerf van destijds en installaties die je nu en dan een wowgevoel bezorgen. Geen aspect van de Titanic en de mensen die met het schip te maken hadden, blijft hier onbesproken. Tegen het einde aan bevindt zich een cinema waarin je samen met Robert Ballard, de ontdekker van het wrak van de Titanic, naar de restanten van the ship of dreams duikt. Zo spectaculair heb je het nog nooit gezien. Voor Titanic Belfast is ook de beroemde centrale trap fotoin eerste klasse nagebouwd, maar die maakt geen deel uit van de attractie en is alleen te zien voor wie in een van de zalen van het gebouw is uitgenodigd op een feestje.

Drijvend restaurant
Op wandelafstand van Titanic Belfast valt nog heel wat Titanica te zien. Rechts van de nieuwe attractie staat de stilaan te vervallen tekenkamer van Harland& Wolff. Hier werd het schip getekend. Beroemd is de oude foto Als je wil: deze foto is op het internet en bij enkele agentschappen te vinden (zoek: Harland & Wolff drawing room)waarop je tientallen technische tekenaars in deze ruimte aan het werk ziet. Deze kamer fotois enkel op speciaal verzoek te bezoeken.

In het droogdok recht tegenover Titanic Belfast ligt de SSNomadicfoto, een van de twee scheepjes die speciaal voor de White Star Line werden gebouwd om in Cherbourg passagiers van en naar de Titanic te brengen. Het eerste schip, de SSTraffic, overleefde de tand des tijds niet. Nomadic was decennialang een drijvend restaurant op de Seine in Parijs, maar wordt nu in zijn volle glorie hersteld door de scheepswerf die hem destijds heeft gebouwd: Harland& Wolff.

Droogdok

Op de slipway naast Titanic Belfast is aangegeven hoe groot de Titanic wel was toen hij van hier in het water van de Lagan werd geschoven. 269 meter, dat is wat.
Een kwartiertje stroomafwaarts stappen en je komt bij Thompson Dry Dockfoto, het droogdok waar de Titanic na zijn tewaterlating tien maanden lang onderdak vond voor zijn verdere afwerking. Het droogdok werd in 2001 voor de laatste keer gebruikt en is nu een beschermd monument. Er kan 80miljoen liter water in. Het duurde destijds drie uren om het te vullen en nog veel langer om het leeg te pompen.

Oude filmbeelden
In Holywood met één, zo'n kwartiertje rijden van het stadscentrum, staat het Ulster Folk& Transport Museum. Daar is (zolang de belangstelling reikt) in de afdeling Transport de bijzonder interessante expositie Titanica te zien. In de hal van het museum staan wat spullen die uit het wrak van het schip zijn gevist (een soepterrinefoto, een telegraaf, een waterkruik en een patrijspoort), maar daarvoor zijn we niet van zo ver gekomen. Wel voor de schitterende dingen die in de expositie zelf te zien zijn, waaronder het originele conceptplan voor de Olympic en de werkplannen (met handgeschreven notities) van de Titanic. Bijzonder verhelderend is een maquette van de zinkende Titanic met daaromheen een zeer goede visuele voorstelling van het aantal eerste-, tweede- en derdeklassepassagiers en bemanningsleden dat de ramp overleefde en niet overleefdefoto.

In het openluchtmuseum aan de overkant van de weg –twaalf minuutjes lopen– kun je naar Titanica: The people's story, waar je in een soort Bokrijk in de cinema naar oude filmbeelden van de Titanic kunt kijken, in de drukkerij een toegangsticket voor de tewaterlating kunt kopen en waar in zijn kleine huisje een riveter foto(iemand die klinknagels slaat) vertelt hoe dat was, werken aan de Titanic.

Heilig water
Je kunt in Belfast nog een ritje maken met een Titanic-bus (met een chauffeur verkleed als kapitein Smith, nou nou) maar ook Titanic-monumenten fotograferen, zoals grafstenen op de kerkhoven en de muurschilderingen fotowaarvoor Belfast bekend is. De voorbije decennia gingen die vrijwel uitsluitend over de troubles, maar nu zijn er ook over de Titanic. Vraag gewoon een taxichauffeur om je erheen te brengen. Je kunt ook een boottrip maken op de Lagan en zo vanuit een ander perspectief –en volgens de schipper 'in hetzelfde heilige water'– het verhaal van de Titanic een stukje overdoen.

Thai-Tanic
Waar je in Belfast ook gaat, overal kom je de Titanic tegen. En dat getuigt niet altijd van goede smaak. De Thaise noedelsbar in Eglantine Avenue heet Thai-Tanic; je kunt in Belfast Titanic-bier, -marmelade, -thee,- lakens, -asbakken, -badlakens en -kruippakjes kopen. Wie logeert in het poepchique Culloden Hotel vindt in zijn badkamer een badeend met een kapiteinspet op. Jawel, Titanic staat erop. Tussen de lekkernijen van de High Tea zit een cakeje fotodat de Titanic voorstelt, op de bavarois prijkt het logo van de White Star Linefoto...
Eén merchandisingproduct heeft tot een rel geleid: een T-shirt met daarop Titanic. Gebouwd door een Ier. Tot zinken gebracht door een Brit. Dat shirt hebben ze uit de rekken moeten halen.

Voor altijd verbonden met Titanic
Southampton

Hier vertrok op 10april 1912 de Titanic voor zijn fatale reis. Het wat sjofele Maritime Museum heeft er een afdeling aan gewijd. Pronkstuk is het houtsnijwerk dat ooit de centrale trap sierde van de Olympic. In Southampton staan ettelijke Titanic-monumenten en kun je een uitgestippelde wandeling maken die je brengt langs de essentiële plaatsen van dit verhaal.
www.visit-southampton.co.uk

Cherbourg
Op woensdagavond 10april 1912 maakte de Titanic in Frankrijk zijn eerste tussenstop. In La Cité de la Mer in Cherbourg ging vorige week een permanente tentoonstelling open over de link tussen Frankrijk en het roemruchte schip.
www.titanic-cherbourg.com

Cobh
Deze Zuid-Ierse havenstad (spreek uit: koov) heette Queenstown toen de Britten het er nog voor het zeggen hadden, en was de tweede en laatste tussenstop van de Titanic. Monumenten, wandelingen en een bescheiden museum. Alleen Niets om speciaal voor naartoe te gaan, maar voor als u toch in de buurt bent.
www.titanic.ie
www.titanic100.ie
www.cobhmuseum.com

Halifax
In deze Canadese havenstad in de Canadese provincie Nova Scotia werden na de ramp de wrakstukken en de dodelijke slachtoffers van de Titanic aan de wal gebracht. Zo komt het dat het Maritime Museum of the Atlantic in Halifax de grootste collectie te wereld heeft van (in 1912) uit het water geviste Titanic-memorabilia. De niet-gerepatrieerde Titanic-doden liggen hier op drie kerkhoven begraven.
http://museum.gov.ns.ca/mmanew/


Praktisch
www.titanicbelfast.com
www.nomadicpreservationsociety.co.uk
www.titanicsdock.com
www.nmni.com/uftm
www.discoverireland.com