Toen u sliep, kampten Amerikaanse oesters met verzuring
Een teveel aan koolstofdioxide in de Stille Oceaan zorgt volgens een Amerikaanse studie voor het afgenomen aantal oesters voor de westkust van de VS. Foto: AP
Terwijl u vannacht lag te slapen...

beefde de aarde opnieuw in Mexico. Een schok van 6,5 op de schaal van Richter trof het westen van het land. Kort ervoor was ook voor de kust van de Amerikaanse staat Oregon een beving van 5,9 op de Richter-schaal voelbaar. Voorlopig zijn er geen meldingen van slachtoffers of schade.

In Marokko stortte een Amerikaans legertoestel neer tijdens militaire oefeningen. Twee militairen kwamen daarbij om. De neergestorte MV-22 Osprey is een combinatie van een helikopter en een vliegtuig. Het toestel vliegt als een vliegtuig, maar stijgt op als een helikopter. Het Amerikaanse leger voert een onderzoek naar het ongeval nabij het zuidwesten van de havenstad Agadir.

Hazem Abu Ismail, de kandidaat voor de salafistische partij in Egypte, mag dan toch opkomen bij de presidentsverkiezingen. Vorige week raakte bekend dat de man door de kiescommissie was uitgesloten van deelname omdat zijn moeder Amerikaanse staatsburger was. Een administratieve rechtbank in Cairo maakte die beslissing donderdag ongedaan. In Egypte mogen de ouders en echtgenoten van presidentskandidaten geen nationaliteit van een ander land hebben.

De Amerikaanse immigratie- en douanediensten zijn een campagne gestart in Mexicaanse kranten om potentiële drugskoeriers te waarschuwen. Drugsbendes ronselen vaak onwetende slachtoffers met op het eerste gezicht normale zoekertjes. Schoonmaakpersoneel of supermarktbedienden worden met een bedrijfswagen naar de Verenigde Staten gestuurd, maar smokkelen op die manier drugs de grens over. Sinds februari vorig jaar arresteerde de grenspolitie al bijna 40 mensen die ingingen op wat aanvankelijk een perfect normale werkaanbieding leek.

Een teveel aan koolstofdioxide in de Stille Oceaan zorgt volgens een Amerikaanse studie voor het afgenomen aantal oesters voor de westkust van de VS. De opwarming van de aarde zou daarvoor verantwoordelijk zijn, zo staat in het wetenschappelijk tijdschrift Limnology and Oceanography. Door de hogere zuurtegraad van de wateren kunnen oesters hun schelpen moeilijker vormen. Als de verzuring zich doorzet, dreigt de oesterkweek in de Stille Oceaan economisch onhaalbaar te worden.