Veertig brieven die seksueel misbruik melden gevonden bij Danneels
Kardinaal Godfried Danneels. Foto: *
Kardinaal Godfried Danneels werd de voorbije tientallen jaren zeker veertig keer op de hoogte gebracht van seksueel misbruik binnen de kerk. Dat werd bevestigd aan de VRT. Danneels heeft altijd beweerd verrast te zijn door de omvang van het misbruik.

In het gerechtelijk dossier van operatie Kelk zitten veertig brieven van mensen die aan kardinaal Danneels melden dat ze seksueel zijn misbruikt door een geestelijke. De brieven werden bij de kardinaal gevonden. Die zou daar echter niets mee hebben gedaan. 

De gevallen waarover Danneels werd ingelicht, hadden niet alleen betrekking op zijn eigen bisdom, maar op heel Vlaanderen. 'In de meeste gevallen is er sprake van teruggevonden briefwisseling tussen Danneels en de slachtoffers, hun families of nabestaanden. Die kan de kardinaal nu de das omdoen', schrijft Het Laatste Nieuws.

De brieven werden geschreven in de hoop gehoord te worden. Soms schreef Danneels een brief terug, waarin hij verklaarde dat hij voor de slachtoffers zou bidden. In een zonderling geval deed de aartsbisschop meer: dan verplaatste hij de pedofiele geestelijke naar een naburige gemeente. Naar het gerecht stapte de kardinaal evenwel nooit.

Gebrek aan verantwoordelijkheid bij kardinaal Danneels?

In een aantal gevallen waren de handen van Danneels inderdaad gebonden en kon hij juridisch niets doen. In die gevallen was Danneels dan niet bevoegd voor de geestelijke in kwestie, bijvoorbeeld omdat die lid was van een kloosterorde. 

Het zou echter ook gaan om een aantal priesters die wel onder zijn bevoegdheid vielen en dan is de vraag of hij in die gevallen wel heeft ingegrepen of de zaak onder de mat heeft geschoven. 

Toen Danneels in 2010 verhoord werd door de Brusselse gerechtelijke politie, liet hij uitschijnen niet op de hoogte te zijn. Hij zei toen ook dat hij alleen had kunnen optreden in zijn eigen bisdom.

Het is lang niet zeker of de veertig brieven deel zullen uitmaken van een eventueel pakket sluitende bewijzen tegen de kardinaal. Zo is de vraag nu van wanneer die brieven dateren. De meeste, zoniet alle, gevallen kunnen ondertussen al verjaard zijn. 

Ook moet  de vraag gesteld worden of Danneels wel iets kon doen op juridisch vlak. Bij vermoedens had Danneels nog altijd zelf naar de politie kunnen stappen. Of dit allemaal juridisch leidt tot een gebrek aan verantwoordelijkheid, moet nog vastgesteld worden.

Operatie Kelk in eindstadium

Er is nu een nieuwe onderzoeker, Colette Callewaert, die operatie Kelk leidt. Die is dat dossier nu aan het bestuderen, en hopelijk zullen we dan effectief weten wie zij voor de rechter wil brengen. 

Volgens Het Laatste Nieuws sluit het net zich ook rond twee bisschoppen die nog in leven zijn en rond de pedofiele bisschop Roger Vangheluwe. André-Joseph Léonard was als verantwoordelijke voor het bisdom Namen op de hoogte van minstens vijf gevallen van misbruik.

Alles wijst erop dat Operatie Kelk en het onderzoek naar schuldig verzuim in een eindstadium zitten. Als de kerkleiders schuldig worden bevonden, riskeren ze een celstraf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in