De conservatieve Republikein Rick Santorum stapt uit de race om presidentskandidaat te worden. Dat heeft hij dinsdagavond bevestigd op een persconferentie in zijn thuisstaat Pennsylvania. Daarmee lijkt de weg vrij voor Mitt Romney om het in november op te nemen tegen de Democraat Barack Obama.

Het nieuws komt er twee weken voordat Republikeinse kiezers in Pennsylvania naar de stembus mogen om hun stem uit te brengen, naar eigen zeggen na 'een weekend vol gebed en overpeinzingen'. De race is voorbij, maar het gevecht om president Obama onderuit te halen niet, klonk het. In recente peilingen stond Santorum in Pennsylvania achter op zijn directe rivaal Mitt Romney, al vermeldde hij die geen enkele keer tijdens zijn speech.

Eerder op de dag had Santorum al twee evenementen afgezegd, al was dat volgens zijn woordvoerder om het zijn 3-jarige dochtertje Isabella thuis naar haar zin te maken. Het meisje heeft de chromosomale afwijking trisomie 18 en verbleef het voorbije weekend in het ziekenhuis.

Santorum was tot op het laatst de belangrijkste rivaal van Romney en kon de topfavoriet verkiezingsoverwinningen in elf staten afsnoepen. In de staten met het grootste aantal kiesmannen voor de nominatiedag van de Republikeinen in augustus viel hij evenwel steeds duidelijker terug. Terwijl Romney al meer dan 625 afgevaardigden van de benodigde 1144 kon verzamelen, reikte Santorum niet eens tot de helft. Vorige week nog moest hij opnieuw de duimen leggen tegen Romney in drie staten, maar zei hij 'nog steeds van geen wijken te willen weten'.

Romney: 'Kundige en waardige rivaal'

Romney, die volgens een bron bij de Republikeinen kort voor de persconferentie met Santorum sprak, feliciteerde de voormalige senator met zijn campagne en noemde hem een 'kundige en waardige rivaal'. Santorum 'heeft zichzelf bewezen als belangrijke stem binnen onze partij en in ons land', aldus Romney. 'We onderkennen allebei dat het belangrijkste is dat we de mislukkingen van de afgelopen drie jaar achter ons laten en Amerika terugbrengen op het pad van voorspoed.'

Uit een nieuwe poll van de Washington Post en ABC blijkt dat Romney ook aan de populariteit van president Obama knabbelt: als nu verkiezingen zouden worden gehouden, koos 44 procent voor Romney, tegenover 51 procent voor Obama.

Newt Gingrich en Ron Paul hebben nog steeds de ambitie om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, al gelooft amper nog iemand in hun kansen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig