Damascus stemde op 2 april in met het plan-Annan, dat vorige donderdag groen licht kreeg van de VN-Veiligheidsraad en het geweld in Syrië zeen halt zou moeten toeroepen. Het Syrische regime vertoont voorlopig echter weinig bereidheid tot medewerking. Zo vroeg men zondag schriftelijke garanties van de oppositie om alle geweld stop te zetten, dat ze nu ook bevestigd wilt zien door VN-gezant Annan, 'alvorens over te kunnen gaan tot een terugtrekking van de troepen'.
Volgens activisten zetten de regeringstroepen hun aanvallen in de provincies Hama en Homs inmiddels gewoon voort. Ook in Aleppo wordt nog steeds gevochten. Er zouden, zo verklaarde de Syrische oppositie, dinsdag al zes doden gevallen zijn.
'Niet gefaald'
Hoewel het vredesplan van Kofi Annan internationaal stilaan als 'gefaald' wordt beschouwd, spreekt de VN-gezant dat tegen. Op een persconferentie in Turkije verklaarde hij dat Syrië nog tot donderdag heeft om troepen terug te trekken. Ook zei hij op de hoogte te zijn van diverse terugtrekkingen die inmiddels begonnen zouden zijn.
'Het vredesplan leeft nog en ligt nog heel stevig op de tafel', klonk het. 'Het is nog te vroeg voor VN-sancties.' Wel moedigt Annan andere landen aan om de druk op Syrië hoog te houden.
Turkije
Ondertussen heeft de Turkse premier Erdogan scherp gereageerd op de beschieting van een Syrisch vluchtelingenkamp op Turkse bodem door Syrische regeringstroepen. 'Het is een overduidelijke schending van de grens tussen beide landen', aldus de premier vanuit China.
Turks Buitenlandminister Davutoglu kondigde dinsdag ook aan zijn bezoek aan China in te korten en naar Turkije terug te keren 'door de ontwikkelingen in Syrië'. Ankara waarschuwt voor mogelijke represailles als dergelijke aanvallen zich opnieuw zullen voordoen.
Ook de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Koru reageerde dinsdag ook op de Syrische situatie. Hij concludeerde dat de door Syrië-gezant Kofi Annan gestelde deadline 'van geen enkele waarde' blijkt.
'Voldoe aan plan-Annan!'
China heeft de Syrische regering en oppositie inmiddels nogmaals opgeroepen onmiddellijk te voldoen aan de bepalingen van het vredesplan van Annan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.
China schaart zich achter Annans zespuntenplan en wil 'omstandigheden creëren die een politieke oplossing voor de crisis moeten versoepelen'. 'De tijd dringt', klinkt het, hoewel het land met Rusland er eerder nog twee keer voor zorgde dat de Verenigde Naties geen sancties kon opleggen aan het regime van Assad.
Ook Rusland roept Syrië inmiddels op om zich te houden aan de gemaakte afspraken rond een staakt-het-vuren.
'Terugtrekking begonnen'
Inmiddels is er tegenstrijdige berichtgeving over de medewerking van de Syrische regering. De Syrische overheid kondigde dinsdagvoormiddag in Moscou de start aan van de terugtrekking van troepen uit verschillende Syrische steden. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken uitte bovendien zijn verlangen om mee een rol te spelen in het samenstellen van het internationaal team dat het staakt-het-vuren in Syrië zou moeten monitoren. 'Het einde van het Syrische geweld zal samenvallen met de intrede van dat team in ons land', klonk het daarover.
Activisten in het land ontkennen echter enige vorm van terugtrekking van Syrische troepen. Ook is de Syrische oppositie niet akkoord met het voorstel tot een 'gedeeltelijke terugtrekking', maar willen ze een integraal halt aan al het geweld.
Dodentol loopt op
Ondertussen blijft de dodentol oplopen. Zo vielen dinsdag nog 26 doden bij een aanval op de stad Homs. Het Syrische leger bombardeerde twee wijken, volgens activisten 'vanuit drie verschillende hoeken, waarbij ze onschuldigen treffen'.
Volgens de Syrische oppositie vielen de voorbije acht dagen 1.000 dodelijke slachtoffers. 'President Assad heeft de aanvallen opgevoerd, ondanks de belofte om Annans vredesplan te accepteren', aldus een woordvoerder van de Syrische Nationale Raad.