Vlaams Belang lanceert meldpunt voor illegalen
Foto: afp
Vlaams Belang start met een 'meldpunt voor illegaliteit'. Op een website kan iedereen melding maken van illegalen en illegale activiteiten. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen vandaag.

Via de website meldpuntillegaliteit.be wil de partij volgens kopstuk Filip Dewinter 'zoveel mogelijk feitenmateriaal verzamelen' over de problemen en overlast veroorzaakt door illegalen. Wie dat wil, kan er allerlei feiten zoals drugshandel of overvallen, maar ook misbruik van de sociale zekerheid of het oplichten van de asielprocedure melden. Ook werkgevers die illegalen aan het werk zetten aan een hongerloon, moeten net als huisjesmelkers dankzij de website aan de kaak worden gesteld.

De partij wil de meldingen dan doorgeven aan politie en justitie. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wil het alvast geen 'kliksite' noemen, en geeft toe dat hij de mosterd bij onze noorderburen heeft gehaald. 

'We hebben over de grens gekeken naar het meldpunt van Wilders, dat klopt, maar dat handelt over Oost-Europeanen. Dat is onze intentie niet, wij willen het hebben over illegaliteit. Wij spelen de bal, niet de man. Ons meldpunt wil vooral situaties van illegaliteit aanklagen, het is niet onze bedoeling om een heksenjacht tegen illegalen te organiseren. Dat is de taak van overheid', aldus Dewinter op het VRT-radionieuws.

Zwartboek met verzamelde gegevens

'Wie op de hoogte is van het onwettelijk verblijf van illegalen in zijn buurt of wijk dient hieromtrent de politie te informeren. Meldpuntillegaliteit.be wil immers op geen enkele manier in de plaats van politie of justitie treden', aldus Dewinter.

'De gemelde feiten gaan we gebruiken om de overheid te bestoken met vragen. Wij staan aan de kant van de burger tegen een overheid die illegaliteit gedoogt en zelfs aanmoedigt', aldus Dewinter.  Volgens Vlaams Belang is het meldpunt nodig omdat 'de aanwezigheid van vele tienduizenden illegalen in onze grootsteden voor heel wat overlast zorgt bij de bevolking'.

De partij wil in september, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, een zwartboek uitbrengen met de via de website verzamelde gegevens.

Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Het meldpunt kadert in de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Antwerps kopstuk Filip Dewinter probeert met opmerkelijke uitspraken en initiatieven in de media te blijven. Zo verklaarde hij in oktober dat hij zou stoppen als fractieleider in het Vlaams Parlement om zich volledig toe te leggen op Antwerpen.

Dewinter publiceerde ook het boekje 'Hoe overleven in een islamitische samenleving'. In februari poseerde zijn dochter An-Sofie in bikini en nikab voor de campagne 'Vrouwen tegen islamisering'. In maart kwam Anke Van dermeersch met het boek 'Hoer noch slavin - vrouwen en islam'.

Vlaams Belang lanceerde in het verleden ook al meldpunten voor criminele feiten. Die meldpunten werden scherp veroordeeld door zowat alle andere partijen.

Meldpunt Wilders

Het meldpunt van Geert Wilders voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen leidde tot een politieke rel in Nederland en werd door een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer veroordeeld. Ook het Europees Parlement sprak zijn afschuw uit. 

De Nederlandse premier Mark Rutte wilde het meldpunt echter niet openlijk afvallen uit vrees de gedoogsteun van PVV voor zijn minderheidsregering te verliezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in