De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat samenwerken met zijn Braziliaanse concurrent Embraer. Het samenwerkingsakkoord werd maandag ondertekend bij de ontmoeting tussen president Barack Obama en zijn Braziliaanse evenknie Dilma Roussef in het Witte Huis.

Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van veiligheid en zuinig brandstofverbruik. "Het akkoord bevestigt de belangrijke relatie tussen twee van de grootste luchtvaartbedrijven ter wereld, om operationele efficiëntie, veiligheid, productiviteit en klantentevredenheid te vergroten", luidt het in een persbericht.

Dit akkoord zet ook druk op de Europese rivaal Airbus. Die laatste domineert, samen met Boeing, de markt van de lijnvliegtuigen. Embraer is dan weer beter bekend voor zijn kleinere zakenvliegtuigen, maar de grenzen in de sector vervagen. Zo zijn de Brazilianen sinds kort samen met Bombardier actief in de markt van de grote toestellen.

Braziliaans presidente Rousseff pleitte maandag bij haar bezoek aan de VS ook voor samenwerking in de olie- en gassector. Ze uitte wel haar bezorgdheid over het monetaire beleid van de VS, dat volgens haar "protectionistisch" is.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig