PSV is Heracles de baas in Nederlandse bekerfinale
Foto: REUTERS
PSV heeft na drie magere jaren weer een prijs veroverd. De ploeg uit Eindhoven haalde zondag in De Kuip de KNVB-beker binnen door Heracles Almelo met duidelijke cijfers te verslaan: 3-0. Voor PSV, dat de beker in 2005 voor het laatst had gewonnen, was het de eerste hoofdprijs sinds 2008.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de bekerfinale dit keer geen zenuwslopende thriller. Daarvoor was het krachtsverschil tussen PSV en Heracles te groot. Het elftal van trainer Phillip Cocu, die amper een maand na zijn aanstelling al een titel mocht vieren, had weinig te duchten van Heracles, dat voor het eerst in de bekerfinale stond.

Mertens

Ola Toivonen tikte in de eerste helft de bal met de hak achter zijn standbeen langs in het doel en opende zo de score. Rode Duivel Dries Mertens verdubbelde ruim tien minuten na rust de score door als enige attent te reageren op een hoge voorzet van Erik Pieters. De kleine Belg troefde Pasveer op de rand van het strafschopgebied af in de lucht en verdubbelde de score. Enkele minuten later besliste Lens de eenzijdige finale door op snelheid door de verdediging van Heracles te breken en de bal op fraaie wijze over Pasveer te stiften.

PSV verstevigde met het veroveren van de KNVB-beker de derde plaats op de 'eeuwige ranglijst' van bekerwinnaars. De ploeg uit Eindhoven won het nationale bekertoernooi voor de negende keer, twee keer minder dan Feyenoord dat met 11 bekers tweede staat. Ajax gaat fier aan kop met achttien gewonnen KNVB-bekers.