Een cruiseschip met onder meer nazaten van de meer dan 1500 mensen die honderd jaar geleden de reis met de Titanic niet overleefden, vertrekt zondag vanuit Groot-Brittannië om dezelfde route te volgen als het legendarische schip in 1912. Er zal ook langs de plek worden gevaren waar de Titanic zonk.

De Titanic Memorial Cruise vertrekt zondagmiddag vanuit Southampton, waarvandaan ook de Titanic voor zijn eerste en meteen laatste reis vertrok. Veel passagiers droegen zondag kostuums uit die periode, van eersteklaspassagiers, bemanningsleden of bedienden.

Passagier Graham Free, verkleed als Edwardiaanse gentleman, is opgewonden over de reis. 'Ik ben al een fan van de Titanic sinds ik 9 was en dichterbij dan deze cruise kom ik niet', zei hij. 'De reis heeft veel geld gekost, maar ik wilde het doen.'

Medereiziger Carmel Bradburn (55) noemt zichzelf 'geobsedeerd' door de Titanic en wuift beschuldigingen weg dat het van slechte smaak getuigt om de reis te maken waarbij zoveel mensen omkwamen.

Sfeer laten herleven

De organisatoren van de reis proberen de sfeer zoals die honderd jaar geleden aan boord was - minus de ramp - te doen herleven, van het eten tot de livemuziek uit die tijd. Tijdens de reis kunnen de passagiers daarnaast luisteren naar lezingen van Titanic-deskundigen zoals Philip Littlejohn, kleinzoon van een van de overlevenden. Op 14 april wordt er een speciale herdenkingsdienst gehouden die om 23.40 begint, het moment dat het schip tegen een ijsberg voer. Op het moment dat het onzinkbaar geachte schip zonk, om 02.20 uur, wordt nog een dienst gehouden.

De 1309 passagiers komen uit 28 landen. Onder hen zijn nazaten van de mensen die aan boord van de Titanic waren toen deze op 15 april 1912 na tegen een ijsberg te zijn gevaren zonk. Er zijn ook familieleden van overlevenden, evenals schrijvers en historici. De opvarenden betaalden van 2799 pond (3393 euro) tot 5995 pond (7268 euro) voor de reis.
De cruise is een van de talloze activiteiten die zijn georganiseerd om te herdenken dat het precies honderd jaar geleden is dat de Titanic zonk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in