Tientallen doden bij bomaanslag kerk Nigeria
De plaats waar de bomaanslag plaatsvond in Kaduna. Foto: epa
Bij een bomaanslag bij een kerk in de Nigeriaanse stad Kaduna zijn op Paaszondag minstens 20 doden en 30 gewonden gevallen. Dat blijkt uit een balans van de politie.

De bommen zaten verstopt in twee wagens die tegenover de ingang van de kerk stonden. Het grootste deel van de slachtoffers zijn bestuurders van taxi-bromfietsen.

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar op kerstdag voerde de Nigeriaanse islamitische groepering Boko Haram al een reeks aanslagen tegen kerken uit. Bij de bloedigste ontploffing vielen toen 44 doden. Daarom was er zondag extra bewaking van religieuze gebouwen door agenten en soldaten.

Dak ingestort

Elders in het land vielen 22 doden en 31 gewonden bij de instorting van een kerk in Adambge, in het centrum van het land. Zowat drieduizend gelovigen woonden een viering in open lucht bij, maar vluchtten de kerk in Adambge binnen toen de storm losbrak.

Door de hevige wind ging het dak de lucht in, waarna ook de muren het begaven. Tweeëntwintig mensen, onder wie veertien vrouwen en zes kinderen, raakten bedolven en overleefden dat niet.

Nigeria telt 160 miljoen inwoners en heeft daarmee de grootste bevolking van Afrika. In het noorden zijn moslims in de meerderheid en in het zuiden christenen.