Het bewakingspersoneel in de gevangenis van Andenne staakt. Dat is beslist na een algemene vergadering zondag omstreeks 21.30 uur, zo meldt Pascal Longrée van de christelijke vakbond. De staking is een "emotionele reactie" op de gijzelingsactie van zondag.

Twee gedetineerden hebben zondagmiddag geprobeerd om uit de gevangenis van Andenne te ontsnappen. Een van hen gijzelde een gevangenisbewaker en geraakte zo buiten de gevangenismuren. Een tweede gedetineerde slaagde er niet in te vluchten.

Bij de gijzelingsactie zijn drie bewakingsagenten lichtgewond geraakt. Beide daders hadden een mes bij zich, zegt het parket. Een van beide gijzelnemers liep ernstige verwondingen op aan het gezicht, zeggen de vakbondsafgevaardigden van de gevangenis van Andenne.

Zondag omstreeks 16.15 uur, even na de wandeling van de gevangenen, gijzelden de twee een bewakingsagent en verwondden ze drie anderen. Eén dader werd gevat in de gevangenis. De andere kon ontvluchten, samen met zijn gegijzelde.

Terwijl hij de bewakingsagent onder bedwang hield, pleegde hij een carjacking en reed met het voertuig richting Wanze. Hij werd staande gehouden om 16.55 uur in Bas-Oha door de politie van Andenne en Hoei.

De gevluchte dader is geboren in 1966 en zit sinds 16 maart 2012 opgesloten wegens diefstal met geweld, aldus de procureur des Konings van Namen. Over de omstandigheden waarin de feiten zich hebben afgespeeld, is nog niet alles duidelijk. Die worden verder onderzocht.

Reactie

In een reactie op de gijzeling en ontsnappingspoging, hebben de cipiers van Andenne beslist om het werk neer te leggen. De politie van de zone Andenne zal de beveiliging van de gevangenis voorlopig overnemen.

Dinsdag is er een vergadering gepland met een vertegenwoordiger van het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom, de vakbonden en de algemene en regionale gevangenisdirectie. 'We willen praten over alle problemen', legt vakbondsman Pascal Longrée uit.

Sinds de rellen in november, toen de gedetineerden in opstand kwamen na een verbod om te bidden op de gang, was het gevangenisregime strikter geworden, maar omdat een en ander te veel tijd in beslag nam, werd het regime opnieuw versoepeld. 'Het is moeilijk om alles correct te laten verlopen. Er moet een oplossing worden gevonden', aldus Longrée.