Romney mikt op vrouwelijke kiezers
Mitt Romney met zijn vrouw Ann aan zijn zijde. Foto: ap
Mitt Romney, die ruim aan kop gaat in de Republikeinse voorverkiezingen, begint zich langzaam maar zeker op vrouwelijke kiezers te richten.

De voormalige gouverneur van Massachusetts lijkt zich acuut bewust van het feit dat hij vrouwen los moet weken van president Barack Obama als hij een kans wil maken de verkiezingen later dit jaar te winnen.

Volgens veel Republikeinen is het de hoogste tijd dat Romney zich tot de vrouwelijke kiezer richt. Ze verwachten dat Mitt en diens vrouw Ann vooral op de economie en banen zullen hameren als de kwesties die vrouwen het meest bezighouden. 'De uiteindelijke kandidaat moet inzien hoeveel macht vrouwelijke kiezers hebben', aldus Rae Lynne Chornenky, het hoofd van de Nationale Bond van Republikeinse Vrouwen.

Abortus

Het is echter de vraag in hoeverre Romney's standpunten op het gebied van bijvoorbeeld abortus hem parten zullen spelen. Romney was jarenlang voor het recht op abortus voor vrouwen, maar de afgelopen jaren heeft hij een ruk naar rechts gemaakt.

Onlangs zei Romney nog dat hij van Planned Parenthood 'afwil', een organisatie waar vrouwen terecht kunnen voor voorbehoedsmiddelen, om gecheckt te worden op kanker of voor een soa-controle of behandeling. Vrouwen kunnen er echter ook terecht voor een abortus, iets wat Republikeinen een doorn in het oog is. Romney liet later weten dat hij niet de hele organisatie wil opdoeken, maar wel alle financiering wil stopzetten.

Ann Romney

En dan is er nog de wijze waarop Romney omgaat met vragen over zijn boodschap aan vrouwen. Romney haalt bijna altijd zijn eigen vrouw, met wie hij al 43 jaar getrouwd is, aan en zegt dat zij hem op de hoogte houdt van wat vrouwen vinden en willen. 'Ze rapporteert geregeld dat vrouwen vooral begaan zijn met de economie', aldus Romney.

Ook toen Romney werd gevraagd hoe hij de strijd met de Democraten aan wil gaan op het gebied van anticonceptie begon hij zijn antwoord als volgt. 'Ik wou dat Ann hier was (...) om deze vraag te beantwoorden.'