Tom Boonen heeft na een weergaloze solo-inspanning zijn vierde Parijs-Roubaix gewonnen. De Omega Pharma-Quick.Step-renner ging er al op 50 kilometer van de streep in zijn eentje vandoor. Zelfs de gezamenlijke inspanningen van al zijn concurrenten in de achtergrond volstonden niet om Tornado Tom van de zege te houden.

Trio Belgen voorop

Na een snel eerste koersuur raakte een groep van 12 renners voorop. Onder hen drie Belgen: Guillaume Van Keirsbulck, Frederik Veuchelen en Kenny Dehaes. Het twaalftal pakte een voorsprong van 4 minuten, maar mocht niet verder wegrijden van het peloton.

Valpartijen

Op de kasseistrook in het Bos van Wallers-Arenberg ontplofte de wedstrijd dan: vooraan ging Van Keirsbulck tegen de vlakte, en ook het peloton kon de voorspelde valpartij niet vermijden. Pippo Pozzato was bij de slachtoffers, de andere favorieten zagen hun kans schoon om het tempo op te drijven. Alessandro Ballan en Juan Antonio Flecha probeerden zelfs een vluchtpoging te organiseren, maar onder impuls van Omega Pharma-Quick.Step kwam alles terug bij elkaar.

Boonen trekt door

Tom Boonen zette zich vervolgens aan kop van de elitegroep en trok stevig door. Enkel de teruggekeerde Pozzato kon volgen, de rest stierf op de kasseien. Net wanneer ze dan toch in het wiel van de Balenaar kropen, zette Tornado Tom een nieuwe tussensprint in. Op 50 kilometer van de meet was hij vertrokken voor een magistraal nummer, Ballan en Pozzato keken in de achtergrond vooral naar elkaar. Boonen kreeg nog even hulp van ploegmaat Niki Terpstra, maar die werd al snel achtergelaten.

Weergaloze solo

Vier renners van Sky plooiden zich dubbel voor Flecha, maar kwamen niet dichterbij. Wanneer Pozzato in de achtervolging tegen de vlakte ging, was de veer definitief gebroken. Hij sleurde bovendien Stijn Devolder mee in zijn val. Boonen bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. Lars Boom waagde nog een poging om in het wiel van Boonen te raken, maar meer dan een handvol seconden kwam hij niet dichterbij. Boonen mocht al kilometers op voorhand vieren, hij pakt zijn vierde zege in de Hel van het Noorden en evenaart zo het record van Roger De Vlaeminck.

De Fransman Sébastien Turgot spurtte naar de tweede plaats, Ballan en Flecha pakten plaats 3 en 4. Terpstra eindigde nog mooi vijfde, net voor Lars Boom.

 

 

Uitslag:

1. Tom Boonen
2. Sébastien Turgot
3. Alessandro Ballan
4. Juan Antonio Flecha
5. Niki Terpstra
6. Lars Boom
7. Matteo Tosatto
8. Mathew Hayman
9. Maarten Wynants
10. Johan Vansummeren

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in