Noord-Korea zet door met zijn plan om een nieuwe raket te lanceren. De drietrapsraket staat klaar op het lanceerplatform, zo konden journalisten zondag ter plaatse vaststellen. Zuid-Korea heeft al aangekondigd de raket te zullen neerhalen indien ze zijn grondgebied zou overvliegen.

Buitenlandse journalisten, onder meer van persbureau Associated Press, konden met eigen ogen de voorbereidingen aanschouwen op de basis in het noordwesten van Noord-Korea.

Noord-Korea kondigde vorige maand aan in april een communicatiesatelliet te willen lanceren. De lancering moet samenvallen met feestelijkheden ter ere van het honderdste jubileum van de geboorte van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung. Noord-Koreaanse technici zeiden zondag dat de satelliet het geïsoleerde land moet voorzien van weersvoorspellingen en informatie over gewassen.

Bezorgdheid

De Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië en een aantal andere landen hebben er bij Pyongyang op aangedrongen de lancering af te gelasten. Volgens deze landen druist de lancering van de satelliet in tegen VN-resoluties aangaande Noord-Korea en tegen de belofte van Pyongyang om af te zien van raketlanceringen.

Twee weken voordat Noord-Korea de lancering bekendmaakte kondigden de VS nog plannen aan om het land van voedselhulp te voorzien. In ruil daarvoor zou Pyongyang kernproeven en raketlanceringen staken. Deze voedselhulp is nu op de lange baan geschoven.

China

Ook China heeft zijn zorgen over de lancering uitgesproken. Maar waar bijvoorbeeld de VS en Europese landen vinden dat de lancering van een raket moet worden bestraft met nieuwe sancties, stelt Beijing geen strafmaatregelen voor. 'China is verontrust over deze ontwikkelingen en moedigt alle partijen aan zich kalm en redelijk te gedragen', zei de Chinese minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi. 'Deze kwesties moeten op diplomatieke en vreedzame wijze worden opgelost.'

Volgens deskundigen kan de lancering, die tussen 12 en 16 april moet plaatshebben, ook dienen als test voor een langeafstandsraket die weer kan worden gebruikt om westerse landen te bereiken. Noord-Korea heeft in het verleden twee maal een kernwapen getest, maar beschikt waarschijnlijk nog niet over de technologie om een kernkop te bevestigen op een langeafstandsraket.