Ook de Griekse politie moet bijdragen aan de besparingen die het Zuid-Europese land worden opgelegd. De agenten zijn voortaan te huur voor privé-opdrachten, aan 30 euro per uur. Dat meldt het Griekse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zondag.

Voor 30 euro per uur krijg je een agent, voor 40 euro een combi en voor 1.500 euro een helikopter, schrijft het Griekse sensatieblad Proto Thema.

De agenten kunnen bijvoorbeeld worden ingehuurd om transporten van waardevolle goederen te begeleiden of als bodyguard op te treden. Volgens het ministerie zal er wel nauwgezet op toegezien worden dat er voldoende agenten beschikbaar blijven om de openbare orde te verzekeren.

In veel gevallen gaat het overigens om opdrachten die de politie vroeger kosteloos uitvoerde. Daarop kwam in tijden van economische crisis veel kritiek.

Griekenland staat nog steeds onder grote druk van de "trojka" (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het IMF) om te besparen, in ruil voor de noodkredieten die het Zuid-Europese land kreeg.

Mogelijk zou er volgend jaar nog eens meer dan 3 miljard euro moeten worden bespaard op ambtenarenlonen. In de gezondheidssector zou meer dan 6 miljard euro worden gesnoeid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in