De Duitse schrijver en intellectueel Günter Grass mag Israël niet meer in. Dat heeft de Israëlische minister van binnenlandse zaken Eli Yishai zondag gezegd.

In een prozavers dat de Nobelprijswinaar onlangs schreef verweet Grass Israël dat het land de wereldvrede op het spel zet en hekelde hij de ’huichelarij’ van Israëls westerse bondgenoten. Jeruzalem dreigt volgens Grass ’allesvernietigende raketkoppen af te schieten terwijl het bestaan van een enkele (Iraanse, red.) kernbom nog bewezen moet worden’.

Yishai maakt gebruik van een wet die het mogelijk maakt ex-nazi’s de toegang tot het land te ontzeggen. Grass (84) gaf in 2006 toe dat hij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen-SS.

Yishai zei zondag dat ’als Günter wil doorgaan met het verspreiden van zijn verdraaiende en leugenachtige werk, ik voorstel dat hij dat vanuit Iran doet, waar hij een luisterend oor zal vinden’.

Zaterdag zei Grass in de Süddeutsche Zeitung dat hij niet heel Israël, maar slechts het optreden van de Israëlische regering aan de kaak wilde stellen.