Nog twee à drie dagen werk aan kabelbaan Hoei
Foto: Photo News
De bergingswerken aan de kabelbaan over de Maas in Hoei zijn zondag voortgezet. Er zijn nog zo'n twee tot drie dagen werk, schat burgemeester Alexis Housiaux. Vrijdag raakte een helikopter een van de kabels, waarop het toestel neerstortte. De piloot en zijn passagier kwamen daarbij om. De kabelbaan raakte zwaar beschadigd.

Sinds zaterdag is het Franse bedrijf 'Câbles et Montage', gespecialiseerd in kabelbanen, in de weer om de kabels van de beschadigde baan veilig te verwijderen.

'Het is de draagkabel van de cabine die knapte. Technici hebben hem voor een deel doorgesneden. Zondag zijn ze erin geslaagd om de cabine, die een heel grote druk uitoefenden op de noodkabel en de kabel die de cabine trekt, te verwijderen', zei Housiaux.

'De beschadigde draagkabel zal volledig verwijderd worden, alsook de noodkabel. Enkel de trekkabel blijft behouden. In de toekomst kan die gebruikt worden om nieuwe bekabeling aan te brengen', aldus nog Housiaux. Ook de kabels die niet beschadigd zijn bij het ongeval, stroomopwaarts richting Namen, zullen aan een grondige controle onderworpen worden.

Dit seizoen zal de kabelbaan in ieder geval niet meer in gebruik worden genomen. Maar het is onze intentie om ze zo snel weer operationeel te krijgen, zei de burgemeester.

Zaterdagavond hebben specialisten nog de staat van de kabels en de infrastructuur van de kabelbaan gecontroleerd via luchtbeelden, gemaakt vanuit een helikopter van de federale politie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in