Verdwenen Russisch zeilschip neemt contact op
Foto: AFP
De kapitein van het Russische zeilschip Scorpius, dat in één jaar een reis rond de wereld zou maken via de Noordelijke en Zuidelijke IJszee, heeft een teken van leven gegeven. Het laatste contact dateerde van begin vorige week.

Vrijdag uitte de organisatie van de expeditie zijn ongerustheid nadat er al enkele dagen niets gehoord was van het schip. De expeditie, die net de Oekraïense Vernadsky-onderzoeksbasis op Antarctica had aangedaan, is op weg naar het Russische Bellingshausen-station.

"We zijn zeer, zeer ongerust", aldus Anna Soebbotina, woordvoerster van de expeditie, in Moskou. De bemanning heeft wel geen noodsignaal uitgestuurd. "Het gaat om een heel ervaren bemanning, die geen SOS zou uitsturen zolang ze niet bereid is op te geven. Ik hoop dat ze om die reden niet communiceren."

Volgens Soebbotina zijn de weersomstandigheden in de regio uiterst slecht de oceaan vriest er zeer snel toe, en de wind waait er hard. Tijdens het laatste contact had de kapitein zich daarover ongerust gemaakt. "Hij was vooral bang om op een ijsberg te botsen."

De weersomstandigheden blijken nu aan de basis te liggen van het lange stilzwijgen. In een e-mail zegt de kapitein dat de bemanning het goed stelt, maar dat de bemanning zijn handen vol heeft met het ijsvrij houden van de vaarroute. De Scorpius zet nu koers naar het vasteland omdat de boot bijna zonder brandstof zit.

De Scorpius is een zeilschip van 29,45 meter lang, en de bemanning telt vier Russen en even veel Oekraïners.

De expeditie, die begon op 18 september, heeft als doel om de wereld in één jaar rond te varen via de Noord- en Zuidpool. Ook wil ze het wereldrecord van de langste zeiltocht verbeteren, zowel in tijd als afstand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig