De man die gisteren de traditionele boatrace tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge verstoorde, deed dat om zijn afschuw te uiten over de hogere sociale klassen. Dat schrijven de Britse media vandaag.

Gisterenmiddag moest de jaarlijkse roeiwedstrijd worden stilgelegd nadat een zwemmer opdook tussen de boten. De man kon op het nippertje de roeispanen ontwijken en werd door de politie uit het water gehaald. De man werd op borgtocht vrijgelaten en moet op 23 april voor de rechter verschijnen.

De 35-jarige Trenton Oldfield blijkt zijn actie te hebben aangekondigd op zijn website met de titel ‘Elitisme leidt tot tirannie.

Op zijn LinkedIn profiel omschrijft hij zichzelf als "rijk, open-minded, multidisciplinaire, efficiënt, doelgericht, intelligent, eerlijk, uniek". Hij heeft in het verleden gewerkt als project-manager voor verschillende goede doelen en ngo's.

In het 2.000 woorden tellende manifest rechtvaardigt hij het gebruik van "guerrilla tactieken" om het evenement te verstoren. Volgens Oldfield is de Boat race een pseudo-wedstrijd die het de elite mogelijk moet maken hun hogere cultuur opnieuw te lanceren.

Oldfield's leer wordt afgesloten met een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij geeft ook een aantal voorbeelden van dergelijke daden, zoals werknemers die het brandalarm in hun kantoren kunnen doen afgaan. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in