D’Hoore verovert ticket voor Spelen na negende plaats in WK omnium
Foto: PN
Jolien D’Hoore is zaterdag op het WK baanwielrennen in Melbourne negende geworden in het omnium voor vrouwen. Daarmee bezorgde ze België een ticket voor de Olympische Spelen in Londen.

De Britse Laura Trott veroverde de wereldtitel, voor de Australische Annette Edmondson en de Amerikaanse Sarah Hammer. Titelverdedigster Tara Whitten uit Canada viel net naast het podium.

Nadat D’Hoore, veertiende na de eerste wedstrijddag, in de achtervolging met 3:41.749 het twintig jaar oude Belgische record van Kristel Werckx (3:42.70) van de tabellen had geveegd, deed ze het ook in de scratch uitstekend met een tweede plaats. Dat bracht haar voor de afsluitende tijdrit over 500 meter op de negende plaats. Daarin realiseerde ze met 36.414 de tiende tijd, waardoor ze die negende plaats vasthield. Op de Europese ranking is België zesde, de eerste acht landen mogen naar Londen.

Het omnium wordt gereden over twee dagen en bestaat uit zes onderdelen (baanronde, puntenkoers, afvalling, achtervolging, scratch en 500 meter). In Londen is het voor het eerst een olympische discipline. Ook bij de mannen mag België een deelnemer afvaardigen na de negende plaats van Gijs Van Hoecke vrijdag.