Een busbegeleider van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is overleden na een geval van zware agressie. De feiten deden zich voor na een ongeval met de bus. Daarop werd de begeleider aangevallen aan het Redersplein in de Brusselse Haven. De dader werd intussen gevat.

De feiten gebeurden kort voor 7 uur op de grens van Molenbeek en Brussel. Een bus op lijn 14 reed in op een wagen. Hoe het ongeval precies gebeurde, is voorlopig onduidelijk. Een medewerker van de MIVB kwam ter plaatse om bijkomende vaststellingen te doen. Hij werd aangevallen en moest zwaargewond worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar is hij later aan zijn verwondingen overleden.

Dader gevat

Rond 14.30 uur zaterdagmiddag kon de aanvaller opgepakt worden in het Brusselse. Dat meldt de Brusselse procureur des konings Bruno Bulthé, die zaterdagnamiddag een persconferentie hield op de plaats van de feiten. De aanvaller zou een man van 29 jaar zijn. Waarom hij de busbegeleider aanviel, is nog altijd niet duidelijk.

Volgens de procureur is er vermoedelijk slechts één persoon die de medewerker heeft geslagen. Eerder was er sprake van twee daders. 'Alle betrokkenen worden momenteel ondervraagd', aldus Bulthé.  Volgens hem is er intussen een min of meer duidelijk beeld van wat zich zaterdagochtend omstreeks 6 uur heeft afgespeeld. Er waren immers enkele getuigen, onder wie de bestuurder van de bus.

Het slachtoffer werd ter plaatse geroepen om foto’s te maken van het ongeval, waarbij een bus en een wagen betrokken waren. Hij werd zwaar verwond aan het hoofd en bezweek later op de dag. Zijn familie heeft hem nog gezien voor hij overleed.

De procureur gaf aan 'dit soort gratuit geweld' niet meer te tolereren.

Slachtoffer stond acht maanden voor pensioen

Het slachtoffer is een 56 jarige man van Albanese afkomst en werkte al 29 jaar voor de Brusselse vervoersmaatschappij. Over acht maand zou hij met pensioen gaan. Hij heeft twee kinderen, die eveneens voor de MIVB werken.

De buschauffeur bleef ongedeerd en werd naar het ziekenhuis overgebracht voor psychologische ondersteuning. Hij is intussen terug thuis.

Opgeschort

Na het dramatische voorval besliste de MIVB-directie om alle tram-, bus- en metroverkeer op te schorten.

Op het Poelaertplein, bij het Brusselse justitiepaleis, kwamen een honderdtal werknemers van de MIVB samen om er onder meer de toenemende agressie aan de kaak te stellen.  De vicevoorzitter van de MIVB, Ridouane Chahid, heeft de aanval al ten stelligste veroordeeld: 'We kunnen niet meer toelaten dat onze medewerkers aan zulke agressie worden blootgesteld tijdens de uitoefening van hun job.'

De toegang tot het justitiepaleis op het plein werd verhinderd met een tiental trams en bussen. Op het scherm boven de voorruit waar normaal de bestemming is afgebeeld, stond 'SOS'. Daarna trokken de manifestanten naar de hoofdzetel van de MIVB, in de buurt van Brussel-Centraal. De politie leidt de betoging in goede banen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig