Dat interieur en exterieur alsmaar vaker samensmelten is niets nieuws, maar huiselijkheid in de tuin betekent tegenwoordig meer dan onopvallende raamprofielen of een doorgetrokken vloerbekleding.

De tendens gaat veel verder en brengt decoratieve elementen zoals poefjes, kussens, tapijten, bijzetlampen en zelfs gordijnen naar de tuin en het terras. Atypische tuinelementen creëren een speels effect en zijn eenvoudig te vervangen. U vindt deze accessoires tegenwoordig in aangepaste materialen en buitentextiel zodat ze zonder problemen een hele zomer op het terras kunnen doorbrengen.

Ook de juiste verlichting is essentieel. Of u nu een binnen- of een buitenruimte aankleedt, verlichting verdient voldoende aandacht. Indirect licht maakt de laatste tijd furore maar ook een opvallende bijzetlamp garandeert een gezellig effect.

Klassieke verwarmingselementen zijn vaak weinig flatterend voor het oog maar meestal geen overbodige luxe. Tegenwoordig kunnen ze deels geïntegreerd worden in buitenplafonds zodat ze minder opvallen. Ook ingebouwde haarden duiken steeds frequenter op overdekte terrassen op.

Wie ingrijpende veranderingen aandurft, moet absoluut een buitenmuur overwegen. Buitenmuren zijn uitstekende buitenschermen en creëren tegelijk privacy. Een buitenmuur is bij voorkeur opgetrokken in hetzelfde materiaal als de woning en hoeft niet per se hoog te zijn. De inplanting is des te belangrijker: naast de praktische voordelen, kan zo’n muur uw woning optisch vergroten.

Ook luifels dragen bij tot meer buitencomfort. Frank Lloyd Wright maakte er handig gebruik van en blijft tot op vandaag inspireren. Een vaste luifel oogt mooi wanneer hij mee geïntegreerd wordt in het ontwerp van de woning en is bovendien veel duurzamer dan een klassieke, uitschuifbare zonnewering.

Losse luifels zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd. Vandaag vindt u zonnetenten die esthetiek en functionaliteit uitstekend verenigen.

Kleine niveauverschillen helpen om zones af te bakenen en geven uw tuin extra pit. Door verschillende functies zoals zonnebaden, ontspannen en eten een aparte plek te geven, houdt u de buitenruimte boeiend. U kan hetzelfde effect nastreven door uiteenlopende materialen te gebruiken als terrasbekleding.