BOBBEJAANLAND

Met de nieuwe paardenshow gaat Bobbejaanland dit seizoen terug naar zijn countryroots. Een eerbetoon aan stichter Bobbejaan Schoeppen én de kers op de taart om het jubileumjaar 2011 af te ronden. Het park werd in december vijftig en kreeg daarom naast een groot feest vorig jaar ook de nieuwe attractie Dizz en de 4D-animatiefilm rond Yogi Bear. Nu worden de eerste stappen gezet om de entree te verbeteren.

Getest: Dizz
Wat? Een rollercoaster waarbij het karretje ook nog eens 360 graden om zijn as draait.
17 meter hoog en 55 kilometer per uur snel. De cijfers voor Dizz vallen dan wel mee in vergelijking met andere achtbanen, de draaiende wagentjes zorgen voor een flinke dosis sensatie. Na de eerste helling gaat het aan een razende vaart. We tollen over het parcours. Een klein rustpunt en dan weer verder. We stoppen even en ik haal opgelucht adem. Om dan te beseffen dat de rit er nog niet opzit en er nog een laatste roetsj op het programma staat.
Dizz is veel leuker dan verwacht. Het spinnen zorgt voor kriebels in de buik, de rustmomenten maken dat we er ook echt van geniéten. Al durf ik pas de tweede keer mijn ogen de hele rit open te houden.
Voor wie? Vanaf 1,20 meter met begeleiding.

Getest: Horse Show
Wat? Paardenshow in het wilde westen, met stunts zoals lasso- en messenwerpen.
Al van bij het binnenkomen worden we ondergedompeld in onvervalste westernsfeer. We passeren de stallen en nemen plaats in een zaal waar je zo een rodeo zou verwachten. Dolly Parton zingt op de achtergrond vooraleer het licht uitgaat. Musicalster Anne Van Opstal vertelt het verhaal vanop enkele meters hoog en zingt ook live gedurende de show. Al is vooral de intrede van het eerste paard adembenemend. De zaal is stil en compleet verduisterd wanneer we de hoeven van Black Pearl in het zand horen galopperen. De volgende 45 minuten levert de Italiaanse familie Togni met de paarden een reeks indrukwekkende stunts en een portie humor. Vooral de kunstjes met de zweep blijven nazinderen, evenals een act met vuurspuwers. Het verhaal gaat nooit echt vervelen en het publiek raakt betrokken. De show mag misschien nét een tikkel korter en dynamischer, hoewel dat waarschijnlijk ligt aan het feit dat we hem al vlak na de première zagen.
Voor wie? Iedereen, ook de allerkleinsten.

Ook nog leuk
Sensationele rides als de Sledgehammer, Typhoon en Dream Catcher. Voor de kleinsten komt op 24 juni Geronimo Stilton op bezoek. Toegangsprijs: kleiner dan 1 meter gratis, 27,5 euro tot 1,40 meter, 32 euro voor volwassenen.

www.bobbejaanland.be

WALIBI

Walibi staat sedert vorig jaar in het teken van de energieke kangoeroe Walibi, een jonge popgitarist. Het attractiepark is een muzikale wereld, luidt het, waarin de bands W.A.B. en The Skunx het tegen elkaar opnemen. Dit seizoen trekken ze de lijn door, met een spectaculaire nieuwe show, stunts in het park en een optreden met vuurwerk als afsluiter. De personages krijgen ook een eigen stripreeks én themawebsite.

Getest: The Music Battle – The Show
Wat? Muzikale show met stunts rond de nieuwe themafiguren.
Zelfs in de beste huishoudens rommelt het al eens. Kangoeroebroers Walibi en Squad kunnen mekaar niet uitstaan en richten elk een eigen band op. Walibi gaat voor pop met de vrolijke groep W.A.B., Squad start de vervaarlijke rockgroep The Skunx.
In de show komen de rivalen lijnrecht tegenover elkaar te staan wanneer een lid van The Skunx met Walibi's gitaar aan de haal gaat. Wat volgt is een wervelende achtervolging waarbij de bands mekaar ook muzikaal proberen af te troeven. De personages worden vertolkt door ervaren freerunners, stuntmannen die zonder problemen muurtjes en platformen opspringen en salto's maken. Bewegende schermen met een deel van de actie geven de show net dat ietsje extra. Als afsluiter brengt W.A.B. hun popdeuntje Hello World –de bedoeling is dat die ook een radiohit wordt– op een bewegende brug tussen het publiek, met de nodige dosis confetti. Het doelpubliek van 8- tot 12-jarigen zal ervan smullen!
Voor wie? Alle leeftijden, in het bijzonder kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Getest: Rokken Roll
Wat? 4D-film rond de nieuwe themafiguren.
Bij het binnengaan krijg je een 3D-brilletje op de neus geschoven maar de cinemazaal in Walibi biedt nog een vierde dimensie. De stoelen bewegen namelijk mee en er zijn een aantal bijkomende special effects. Hoofdrolspelers in de prent zijn de leden van W.A.B. Ze moeten op tijd op een optreden zien te geraken en onderweg het monster van Rokken overwinnen. Wanneer hun metrostel snelheid maakt, krijg je als toeschouwer wind in het gezicht. Als er plots geremd wordt, voel je dat aan je stoel. Toch zijn de extra effectjes evenals het verhaal in tegenstelling tot sommige andere 4D-attracties een beetje mager. Een onderhoudende attractie, maar we gaan toch lichtjes teleurgesteld de zaal weer uit.
Voor wie? Alle leeftijden.

Ook nog leuk
Met de houten rollercoaster De Weerwolf heeft Walibi één van de leukste attracties van het land. Ook de Vampire en de Dalton Terror zorgen voor een fikse dosis adrenaline. Vorig jaar is ook waterpark Aqualibi helemaal vernieuwd. Toegangsprijs: Gratis voor kinderen tot 3 jaar, 28 euro tot 12 jaar en 32 euro voor volwassenen.

www.walibi.be
www.worldofwalibi.com


BELLEWAERDE PARK

Meer dan ooit staan bij Bellewaerde de dieren centraal. Het park spendeerde dit jaar 2,2 miljoen euro om hen het leven aangenamer te maken. De pas aangekomen Europese bizons zijn dit seizoen de sterren van het park. De sterk bedreigde diersoort kreeg een splinternieuw bedrijf. En voor stoere jongens en meisjes komt hét boegbeeld van het park, de leeuw, dankzij een nieuw uitkijkpunt nu wel erg dichtbij. Al is het ook fijn beestjes kijken in de vorig jaar geopende attractie Jungle Mission.

Getest: Jungle Mission
Wat? Bootjestocht door de jungle met watereffecten.
Ooit waren ze de Suske en Wiske-bootjes, daarna de Voodoo River en nu Jungle Mission. De attractie onderging al vaker een metamorfose, maar is nu mooier dan ooit tevoren. We nemen plaats in een goed bepakt bootje om aan de expeditie te beginnen. De rivier voert ons langs flamingo's en een resem andere dieren die perfect passen in het decor. Het onheilspellende tamtamgeroffel zwelt aan. Dieper in het oerwoud wonen de inboorlingen die indringers willen weghouden met behulp van watergeesten. De knallen, fonteintjes en waterspuwers doen ons even schrikken, maar de rit wordt nooit eng. Tenzij misschien in de donkere tunnel die de tocht afsluit. Een echte familieattractie.
Voor wie? Iedereen, ook de allerkleinsten.

Getest: Leeuwen- uitkijkpunt
Wat? Twee jeeps van waaruit je de leeuwen kan bezichtigen.
Vroeger moest je een treintje nemen om een blik te kunnen werpen in het leeuwenverblijf. Nu mag je het station van de Bengal Express letterlijk links laten liggen en verdergaan naar de jeeps. monteerde Bellewaerde twee legerjeeps in een glazen wand. Hun snuit steekt in het leeuwenverblijf, de achterkant geeft op het park uit. We klimmen in de jeep en kunnen de dieren perfect zien. Het lijkt bijna een echte safari. Als de bewakers vlees op de motorkap leggen, is de koning van de dieren nog slechts enkele centimeter van ons verwijderd. Een bijzondere ervaring, maar ongevaarlijk. De terreinwagens zijn speciaal aangepast om de kracht van de leeuwen te kunnen weerstaan. De banden zijn verzwaard en de voorruit bestaat uit gelaagd en gehard veiligheidsglas van 22 millimeter dik.
Voor wie? Alle leeftijden.

Ook nog leuk
Wildwaterbaan Rapid River is nog steeds de topper van het park. Al zijn ook de bizons en de andere dieren zeker een bezoekje waard.Toegangsprijs: Gratis voor kinderen kleiner dan 1 meter, 25 euro tot 1.40 meter en 29 euro voor kinderen groter dan 1.40 meter en volwassenen.

www.bellewaerdepark.be