Regering: 'Gestegen aardgasprijs is tegen letter en geest van de wet'
De ministers Johan Vande Lanotte (SP.A) en Melchior Wathelet (CDH) willen dat Electrabel en Luminus de prijsverhoging van aardgas teniet doen. Anders stapt de overheid naar de handelsrechtbank. Electrabel als Luminus vinden niet dat ze in de fout gingen.

De regering besliste onlangs om de energieprijzen in België te bevriezen van april tot eind dit jaar, om de inflatie onder controle te houden. Maar op 1 april hebben Electrabel en Luminus hun gasindexeringsformules verhoogd, zoals gebruikelijk om de drie maanden. Dat meldde de federatie van de technologische industrie, Agoria, gisteravond.

'De indexeringsparameter is met 5,5 procent verhoogd, wat voor de consument neerkomt op een prijsverhoging van 3 à 4 procent. Dat betekent dus meteen ook dat de inflatie als gevolg daarvan ook nog zal stijgen', stelde Agoria.

Verboden

Volgens Vande Lanotte en Wathelet is die verhoging verboden. Dat gaat immers in tegen de letter en de geest van de wet, zeggen ze.

'De wet van 29 maart 2012 is duidelijk voor wat betreft de bevriezing van de indexeringen van de variabele parameters in gas- en elektriciteitscontracten. Alle opwaartse indexeringen verboden vanaf 1 april inbegrepen', zo zeggen ze vanmiddag  in een gezamenlijk persbericht.

Die 'inbegrepen' is belangrijk, want Electrabel en Luminus dachten dat 1 april de laatste dag was voor de bevriezing zou ingaan.

'Het is in geen enkel geval toegelaten om de prijsverhogingen voor gas en elektriciteit door te voeren op 1 april,'  zo stellen beide ministers nu. Prijsverlagingen mogen wel.

Onderzoek

De ministers hebben aan de Algemene Directie van Controle en Bemiddeling (Economische Inspectie) gevraagd om een onderzoek in te stellen en de betrokken partijen te contacteren.

'Indien dit er niet toe zou leiden dat de betrokken leveranciers hun gedrag wijzigen, zal er naar de handelsrechter gestapt worden.'

Wathelet en Vande Lanotte vinden ten slotte nog dat de prijsverhoging voor aardgas van Electrabel en Luminus nogmaals aantonen dat het echte probleem van de energieprijzen in ons land de link is tussen de internationale aardolieprijzen en de energieprijzen.

Naar de letter

Electrabel zegt in een reactie dat ze de richtlijnen van regulator Creg heeft toegepast toen ze de aardgasprijs verhoogde. 'We drongen al langer aan op duidelijkheid rond de nieuwe wet en hebben uiteindelijk de Creg-richtlijnen van 22 maart naar de letter toegepast', aldus woordvoerster Lut Vande Velde.

Ook energieleverancier EDF Luminus meent, net als sectorgenoot Electrabel, dat ze niet in de fout ging bij de recente indexering van de aardgasprijzen op 1 april. 'We zijn van mening dat de wet met betrekking tot de bevriezing van de gas- en elektriciteitsprijzen gerespecteerd werd, door 'de indexeringsparameters van leveranciers op 1 april 2012' te gebruiken, zoals de wetteksten bepalen', klinkt het.

Luminus stelt zich dan ook 'volledig ter beschikking van de Economische Inspectie en van de regering en zal in alle transparantie met hen samenwerken'. Het bedrijf herinnert eraan dat de energieprijzen weliswaar in de hoogte zijn bevroren vanaf 1 april tot 31 december, 'indexverlagingen daarentegen zullen in de komende maanden systematisch verrekend worden in het voordeel van de klant'.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in