'Moslimbroederschap wil geestelijke raad in Egypte'
Khairat el-Shater, de presidentskandidaat van de Egyptische Moslimbroederschap Foto: reuters
De presidentskandidaat van de Egyptische Moslimbroederschap, Khairat el-Shater, heeft geestelijken beloofd dat hij als president een raad van geestelijken zal vormen die nieuwe wetten toetst aan islamitische wetgeving.

Dat heeft een groep conservatieve geestelijken, de Jurisprudentiecommissie voor Rechten en Hervormingen, woensdag op zijn website laten weten.

El-Shater probeert de gunst te winnen van conservatieve moslims, van wie hij de steun hard nodig zal hebben in de presidentsverkiezingen volgende maand. De Moslimbroederschap is de grootste en machtigste religieuze groepering in Egypte, maar diverse andere conservatief-islamitische groepen hebben ook een presidentskandidaat naar voren geschoven.

De Jurisprudentiecommissie werd vorig jaar na het verdrijven van oud-president Hosni Mubarak als vertegenwoordigend lichaam van verscheidene islamitische facties in het leven geroepen en bestaat voornamelijk uit ultraconservatieve salafisten.

Als geestelijken inderdaad zeggenschap krijgen over het tot stand komen van wetgeving zou dat een ommekeer met grote gevolgen zijn. Voormalig lid van de Moslimbroederschap en onderzoeker Tharwat el-Kherbawi vergeleek de voorgestelde raad van geestelijken met de geestelijke 'bewaarders' van het religieuze stelsel in Iran.

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap kon het bericht van de Jurisprudentiecommissie niet direct bevestigen of ontkrachten.