Contador: 'Het heeft geen zin om in beroep te gaan tegen schorsing'
Foto: REUTERS
De Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft in samenspraak met zijn advocaten beslist om niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal TAS, dat hem begin februari een schorsing van twee jaar oplegde voor zijn positieve dopingplas tijdens de Ronde van Frankrijk van 2010. Dat verklaarde Contador in de Spaanse krant ’El Mundo’.

’El Pistolero’ kon tegen de tweejarige schorsing enkel nog in beroep gaan bij het Zwitserse Hooggerechtshof, maar maandag verliep die termijn.

'Volgens mijn advocaten had het geen zin om beroep aan te tekenen bij een Zwitserse burgerrechter. Nadien was de zaak toch gewoon opnieuw bij het TAS beland. Ondertussen heb ik alle vertrouwen in het sportrecht verloren', verklaarde de 29-jarige Contador.

De feiten nog eens op een rijtje

De Spanjaard testte tijdens een dopingcontrole op de rustdag van de Tour 2010, op 21 juli in Pau, positief op clenbuterol. Er zat bij die controle en bij de testen van de daaropvolgende dagen een minieme hoeveelheid van dat verboden product in de urine van de Spanjaard.

Contador werd in eerste instantie in februari 2011 vrijgesproken door de Spaanse Wielerbond (RFEC). De Internationale Wielerunie (UCI) en het Wereldantidopingagentschap (WADA) gingen daar niet mee akkoord en tekenden bij het TAS beroep aan tegen de beslissing van de RFEC. In Lausanne bevonden de sportrechters Contador wel schuldig aan dopinggebruik en legden hem een tweejarige schorsing op, die op 5 augustus afloopt. Daardoor moest hij ook zijn Tourzege van 2010 en zijn eindzege in de Giro van een jaar later afstaan.