BNPP Fortis staat voorlopig alleen met verlaging spaarrente
Foto: IMAGEGLOBE
Marktleider BNP Paribas Fortis is de eerste grootbank die dit jaar in ons land de rente op de spaarboekjes verlaagt. De andere grootbanken volgen voorlopig niet, maar sluiten een verlaging niet uit. De drie kleinere banken Fintro, BKCP en Europabank lieten wel weten ook voor een renteverlaging te kiezen.

In bijna alle gevallen gaat het om een verlaging van de basisrente. 

Bij BNP Fortis verlagen de rentes met tussen de 0,2 en de 0,25 procent. Daardoor brengt de online spaarrekeing nog maar 1 procent op. Enkel bij de babyspaarrekening blijft de basisrente wel stabiel. BNP Paribas Fortis is in ons land marktleider op het vlak van spaarboekjes.

BNP Paribas Fortis verwijst naar de 'uitzonderlijke economische omstandigheden'. Die noopten de Europese Centrale Bank (ECB) er eind vorig jaar toe haar beleidsrente met 50 basispunten te verlagen tot 1 procent. Dat is het laagste niveau in de geschiedenis van de eurozone, luidt het in een persbericht van BNP Paribas Fortis.

Bij Fintro, een ander onderdeel van BNP Paribas Fortis,  is de Blue Select spaarrekening het zwaarst getroffen. De basisrente zakt er van 1 procent naar 0,6 procent.

Bij BKCP variëren de dalingen tussen de 0,1 en 0,25 procent. De daling is het sterkst bij de gewone spaarrekening, waar de basisrente van 0,75 procent naar 0,5 procent zakt. 

Europabank verlaagt als enige de getrouwheidspremie. Die zakt van 1,5 naar 1,25 procent. De basisrente blijft wel onveranderd op 1 procent.

De renteverlaging komt niet onverwacht. Een aantal kleinere spelers verlaagde vorige maand al de rente. Wellicht zullen er nog meer banken volgen, maar voorlopig houden de andere grootbanken vast aan hun rentevoet.

KBC meldt  dat er daar voorlopig geen sprake is van een verlaging. 'Momenteel hebben wij geen plannen voor rentewijzigingen op de spaarrekening, maar we volgen uiteraard de marktomstandigheden nauwgezet op.' Ook ING verlaagt de rente nog niet.

Belfius is minder stellig. De bank zegt later deze week een beslissing te nemen. Een daling is niet uitgesloten, maar er is op dit moment nog niets beslist, luidde het bij het voormalige Dexia.

De banken verwijzen voor hun beslissing naar de wereldwijde daling van de rente. Eind 2011 besliste de Europese Centrale Bank de basisrente te verlagen tot 1 procent. Dat was het laagste niveau in de geschiedenis van de eurozone.BEREKEN ZELF. Waar brengt uw spaargeld meest op?

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in