Eigenaar 'wist niet van controle-inspectie loods'
Foto: De Clercq Randy
De eigenaar van de loods in Wingene was niet op de hoogte van het bezoek van de wooninspectie vorige week. Dat zegt zijn advocaat vanmorgen. Hij betwist ook de verwijzingen naar illegale tewerkstelling van chauffeurs.

De Wingense burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) stuurde anderhalf week geleden een inspectieteam naar de loods die dit weekend is uitgebrand waarbij twee Polen omkwamen. Maar de inspecteurs mochten het gebouw niet binnen. 

De eigenaar en de bedrijfsleider van de loods ontkennen echter dat ze weet hadden van de inspectie. 'Het is fundamenteel onjuist dat toegang geweigerd werd aan de wooninspectie. Die heeft zich niet aangediend. Uiteraard zou mijn cliënt de volle medewerking hebben verleend was dat het geval', zegt de advocaat op VRT-radio.

Illegaal

Hij verwerpt ook de allusies over illegaal tewerkstelling bij Krismar. 'Onaanvaardbaar', zegt de advocaat van de transportfirma. 'Mijn cliënt heeft in het verleden alle mogelijke controles gekregen.'

De advocaat zegt ook dat er tot recent open communicatie was met de gemeente over het aantal mensen dat in de loods verbleef. Het staat ook niet vast hoeveel mensen zich op het moment van de brand in de loods verbleven en hoeveel er in de vlakbij gelegen woning bevonden. 'Onderzoek moet dat uitwijzen.'

Volgens burgemeester Verkest had de gemeente Wingene de eigenaar een tijd geleden aangemaand om zich in regel te stellen 'omdat we vermoedden dat er van alles niet zuiver op de graat was. Maar er kwam geen reactie.'

Brand

Zaterdagnacht lagen elf chauffeurs van Poolse nationaliteit te slapen in een hangar naast een oude schrijnwerkerij in Wingene, toen omstreeks 3 uur om een nog onbekende reden een hevige brand ontstond. De brandweer was snel ter plaatse. Toch kwam voor twee chauffeurs alle hulp te laat.

De elf Poolse chauffeurs reden in opdracht van Krismar, een bekende internationale transportfirma die gevestigd is op hooguit 600 meter van de uitgebrande hangar. Krismar heeft ook een divisie in Polen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig