De Croo sluit debat over inperking bevoegdheid koning niet uit
Herman De Croo (Open VLD) Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Pol Van Den Driessche vindt dat de bevoegdheid voor het afkondigen van wetten moet worden toevertrouwd aan de parlementsvoorzitter en niet aan de koning. Met de openstelling van artikel 195 is er volgens hem een kans om te sleutelen aan het bewuste artikel 109. Herman De Croo wil vooral een sereen debat daarover.

 Open Vld-coryfee Herman De Croo is niet gekant tegen een debat over het aanpassen van artikel 109 in de Grondwet. Dat artikel bepaalt dat de koning wetten afkondigt (ondertekent).

In een debat op Kanaal Z met Pol Van Den Driessche (N-VA) zei De Croo dat hij die 'hypothese' (de aanpassing dus) niet ongenegen is, op voorwaarde dat alles op een 'rustige' manier wordt besproken.

 Van Den Driessche verwees naar het incident rond de abortuskwestie met koning Boudewijn in 1990. Toen weigerde de koning uit ’gewetensnood’ de abortuswet te ondertekenen en werd hij tijdelijk uit zijn functie ontheven.
 
Volgens Van Den Driessche kan dat soort incidenten vermeden worden door de bevoegdheid voor het afkondigen van wetten toe te vertrouwen aan de parlementsvoorzitter. Met de openstelling van artikel 195 is er volgens Van Den Driessche nu een kans om te sleutelen aan het betrokken artikel 109.
 
 'Ik heb daar geen fundamenteel bezwaar tegen als men dat goed bekijkt. Ik sluit die hypothese niet uit', aldus De Croo. De voormalige Kamervoorzitter pleit wel om het dan niet overhaast te doen.
 
'Ik heb er niets op tegen. Maar het moet wel gebeuren in een rustige periode. Men trekt geen tand uit als men daar een abces op heeft', klonk het.