Tom Waes is er niet in geslaagd zijn laatste uitdaging, springen van een 149 meter hoge skischans in Garmisch-Partenkirchen, tot een goed einde te brengen. Dat bleek zondagavond in de laatste aflevering van Tomtesterom. Hij deed wel als eerste Belg mee aan een officieel schansspringtornooi en werd zo recordhouder.

Waes had voor de laatste aflevering een mooie uitdaging bewaard: hij wou een sprong maken van de 149 hoge Olympiaschans in het Duitse Garmisch-Partenkirchen.

Klein detail: Waes gaf zichzelf slechts 14 dagen voorbereidingstijd en had amper ski-ervaring. 'Ik dacht dat dat niet nodig was', aldus Waes, die ooit wel een week op ski-kamp ging in de middelbare school.

 Daardoor ging Waes' voorbereiding trager dan zijn coach, Marc Nölke, een Duitse ex-schansspringer, had verwacht. Waes had zo een dag nodig om te leren stoppen met de speciale schansspringski's. Bedoeling was om Waes de eerste keer van een dertig meter hoge schans te laten springen, maar dat durfde hij niet. Daarom werd een kleinere schans gezocht, waarop Waes dan uiteindelijk toch zijn eerste sprong maakte.

Waes slaagde er uiteindelijk niet in van de Olympiaschans te springen. Hij nam wel deel aan een plaatselijk jeugdtornooi, waar hij er bij zijn derde en laatste poging in slaagde om van een schans van 25 meter te springen. Hij sprong daarbij 14 meter ver. Doordat Waes de eerste Belg is die deelnam aan een officieel schansspringtornooi, vestigde hij meteen ook een Belgisch record.

Toen zijn coach hem na die sprong probeerde te overhalen om alsnog een poging te wagen op de schans in Garmisch-Partenkirchen, gaf Waes zelf op. 'Ik had eigenlijk al alles kunnen breken', aldus Waes, 'het is tijd om mijn droom op te bergen.'