Activisten hebben zondag geprobeerd het Navo-hoofdkwartier in de Brusselse gemeente Evere binnen te dringen. Dat meldt de Brusselse politie. 483 activisten werden daarbij opgepakt.

Activisten dieelnamen aan de 'Nato Game Over'-manifestatie van Vredesactie en Action pour la Paix,  probeerden zondag de terreinen van het Navo-hoofdkwartierte betreden. Volgens de politie is geen enkele activist daarin geslaagd.

Omdat het Navo-hoofdkwartier een militaire basis is, is het een misdrijf om er binnen te dringen. 'Daar zijn we ons van bewust en dat is ook onze bedoeling', verklaarde Roel Stynen van Vredesactie. 'Dit is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, we plegen een klein misdrijf om een groter misdrijf te stoppen. Tegelijkertijd hopen we dat minstens een aantal van onze activisten later zullen vervolgd worden voor de rechtbank zodat we een publiek debat krijgen.'

Vredesactie en Action pour la Paix stellen het bestaan van de Navo in vraag, in de aanloop naar de Navo-top van 20 en 21 mei in Chicago. 'Navo-baas Rasmussen wil de alliantie verder uitbouwen tot een militair interventie-apparaat', legde Roel Stynen uit. 'Volgens ons tonen de oorlog in Afghanistan en de tussenkomst in Libië aan hoe fout dit denken is. Een jaar na het begin van haar tussenkomst laat de Navo in Libië een gefragmenteerd land achter in handen van gewapende milities.'

De 483 actievoerders die de politie heeft opgepakt, zijn enkel administratief aangehouden en zullen vanaf 18.00 uur vrijgelaten worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig