OVERZICHT. Resem valpartijen ontsiert Ronde van Vlaanderen
Foto: AFP
De 96ste editie van de Ronde van Vlaanderen was de eerste editie met aankomst in Oudenaarde. Of het door het nieuwe parcours kwam of niet, feit is dat Vlaanderens Mooiste zelden een meer hectisch koersverloop kende. Nog meer dan anders zorgde de zenuwachtigheid in het peloton voor enorm veel valpartijen.

Met nog meer dan 100 kilometer te gaan begon het peloton nerveus te worden. Dat zorgde voor de eerste valpartijen, waarbij  Bram Tankink en Grégory Rast tegen het asfalt gingen.

Maar met het ingaan van de eerste lus begon de finale, en nam het gewriemel echt toe. Lloyd Mondory, mede-kopman bij AG2R sukkelde de gracht in, maar voorlopig bleef het peloton gespaard van ernstige valpartijen.

Drievoudige breuk voor Cancellara
Dat was echter zonder pechvogel en superfavoriet Fabian Cancellara gerekend. Met nog 63 kilometer te gaan smakte de Zwitserse kampioen op een stuk brede wegen tegen het beton. Een drievoudige sleutelbeenbreuk tot gevolg en de Zwitserse hoop op een tweede zege in Vlaanderen was in rook opgegaan.

Ondertussen was ook outsider  Stijn Devolder ongelukkig ten val gekomen, de tweevoudige winnaar van de Ronde kon verder rijden, maar zonder nog enige rol van betekenis te spelen.

Langeveld knalt tegen toeschouwer
Even later sloeg het noodlot toe, toen Sebastian Langeveld tegen een razende vaart tegen een toeschouwer knalde. Ook daar was het verdict hard: sleutelbeenbreuk en streep door het voorjaar.

Met de tweede lus was er ook de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, en alsof er nog niet genoeg renners gevallen waren, zocht opnieuw een trosje renners vooraan het peloton de gron op. Het was Johan Vansummeren die te breed uit de bocht kwam, een knieval maakte tegen de boarding en zo een wig sloeg in de kop van de wedstrijd. Naast hem ging Degenkolb neer en onder andere Matti Breshel en Filippo Pozzato moesten even voet aan grond zetten. Ook Björn Leukemans kwam ten val aan de voet van de tweede klim over de Oude Kwaremont.