N-VA wil snel centrum voor illegale criminelen
N-VA-Kamerlid Theo Francken. Foto: BDW
N-VA wil dat er snel werk gemaakt wordt van een centrum voor criminele illegalen. 'Wij roepen de Vlaamse partijen op om daarover aan één zeel te trekken. Maak op korte termijn een vleugel vrij in een bestaand centrum en maak op langere termijn werk voor een apart centrum', zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken in het duidingsmagazine De Zevende Dag.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft de bouw van zo’n centrum aangekondigd, en ook vanuit CD&V- en sp.a-hoek was er al steun voor het voorstel te horen. Groen lijkt eerder niet gewonnen voor het idee.

Eén op drie gevangenen heeft geen geldige verblijfsvergunning

'Uit cijfers blijkt dat één op de drie gevangenen in ons land - zo’n 3.300 op 11.000 - geen geldige verblijfsvergunning heeft. Bovendien blijkt dat er vorig jaar maar 314 illegale criminelen zijn uitgewezen. Dat zijn er een kwart minder dan in 2008 toen het er nog 418 waren', legt N-VA’er Theo Francken uit. 
 
Francken pleit daarom voor een centrum voor criminelen zonder verblijfsvergunning. In het regeerakkoord is ook afgesproken dat er ondezocht wordt waar er zo’n centrum kan komen. Maar volgens Francken is er bij de recente begrotingscontrole onvoldoende geld voorzien om snel werk te maken van de bouw ervan.
 
'Toch kan er snel iets gebeuren, door bijvoorbeeld een vleugel van een bestaand centrum vrij te maken', aldus Francken.
 
Idee eerder al opgeworpen door Patrick Janssens
 
Eerder had Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) al een gelijkaardig idee geformuleerd om illegale drugsdealers uit de Seefhoek van straat te houden.
 
En ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri herhaalde zondag in De Zevende Dag dat het vrijmaken van een vleugel in een centrum of gevangenis ervoor kan zorgen dat criminele illegalen in afwachting van hun uitwijzing niet opnieuw op de straat belanden.
 
Groen-politica Freya Piryns lijkt niet meteen warm te lopen voor het voorstel. 'Zo’n gesloten centrum voor criminele illegalen bestaat al, dat heet een gevangenis.'