Tom Boonen wint hectische Ronde van Vlaanderen en schrijft geschiedenis
Foto: BELGA
Tom Boonen heeft zijn derde Ronde van Vlaanderen gewonnen in een zinderende finale, voor medevluchters Filippo Pozzato en Alessandro Ballan. Vlaanderens Mooiste draaide op het nieuwe parcours uit op een heuse slijtageslag na een hectisch koersverloop, met zoals voorspeld de Oude Kwaremont en de Paterberg als scherprechters. Ondermeer topfavoriet Fabian Cancellara werd uitgeschakeld na een val.

199 renners vertrokken onder een flauw zonnetje op de Grote markt van Brugge voor de 96ste Ronde van Vlaanderen.  Van bij de officiële start op de Gistelsesteenweg schoot het tempo de hoogte in. Na twaalf kilometer geraakten uiteindelijk 15 renners weg. Onder hen de Gentse Amerikaan Tyler Farrar, de Fransman David Boucher, de Nederlander Maarten Tjallingii en drie Belgen: Baptiste Planckaert, Gert Dockx, en  Sven Vandousselaere. Het peloton liet begaan en de voorsprong van de vluchters liep op tot maximaal zes minuten.

In de grote groep nam Omega Pharma QuickStep de koers al vroeg in handen en leidde haast constant de achtervolging. In de aanloop naar de finale kregen heel wat renners ook met platte banden of materiaalpech af te rekenen, echter zonder veel erg. Pas met de eerste passage van de Oude Kwaremont in aantocht, op 79 kilometer van de finish, steeg de nervositeit in het peloton en slonk ook meteen de voorsprong van de vluchters. De toppers hielden zich echter nog steeds gedeisd en het was wachten tot wanneer de koers helemaal losbarstte.

Val Cancellara

Dat gebeurde uiteindelijk door een ongelukkige val van topfavoriet Fabian Cancellara. 'Spartacus' kwam ten val in de bevoorradingszone vlak voor de Steenbeekdries op 60 kilometer van de streep en bleef liggen.

Door deze verrassende exit verbrokkelde het peloton meteen. Philippe Gilbert dook zowaar even op in de voorste gelederen en trok door op de Kruisberg. De koplopers waren er even later aan voor de moeite.

Langeveld en Vansummeren

In de aanloop naar de tweede passsage van de Oude Kwaremont werd outsider Sebastian Langeveld uitgeschakeld na een botsing met een toeschouwer op het fietspad. Op de helling zelf zette Sylvain Chavanel zich op kop en meteen werd de schifting doorgevoerd.

Door alweer een oponthoud, deze keer nadat Johan Vansummeren op de Paterberg  tegen de nadarhekken botste, konden favorieten Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Peter Sagan en Filippo Pozzato plots met een select kopgroepje een kloofje slaan. Met daar ook Niki Terpstra en Chavanel erbij, zat Boonen in een zetel. Het peloton liet echter niet begaan en alles was te herdoen.

Italiaans geweld

Alessando Ballan trok fors door op de laatste passage van de Oude Kwaremont maar Pozzato en Boonen beseften het gevaar. De Belgische topfavoriet had het lastig op de laatste Paterberg met de twee Italianen maar het trio trok samen de vlakke finale in met 18 seconden voorsprong voor nog 13 kilometer. De drie werkten tegen de wind in echter goed samen en streden onderling voor de zege.

In de laatste kilometers probeerde Ballan het alleen maar Boonen haalde hem tot drie keer toe terug.  Ballan begon de sprint uiteindelijk op zo'n 200 meter maar een sterke Boonen haalde het voor Pozzato en Ballan. Boonen werd meteen omhelsd en gefeliciteerd door de geklopte Pozzato, een mooi gebaar.

Geschiedenis

Het is de derde zege van Boonen in de Ronde, die zo mede-recordhouder wordt naast Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman en Johan Museeuw.

Herbeleef hier de Ronde van Vlaanderen 2012 fase per fase

Uitslag:

1. Tom Boonen 255 kilometer in 6u04'33''
2. Filippo Pozzato z.t.
3. Alessandro Ballan 1"
4. Greg Van Avermaet 38"
5. Peter Sagan z.t.
6. Niki Terpstra z.t.
7. Luca Paolini z.t.
8. Thomas Voeckler z.t.
9. Matti Breschel z.t.
10. Sylvain Chavanel z.t.
 
Bekijk de volledige uitslag op www.sportwereld.be