John Crombez: 'Aanpak wantoestanden nodig'
staatssecretaris voor Fraudebestrijding John cormbez (sp.a) Foto: Dominique Jauquet
'Het is jammer dat zo’n drama’s gebeuren, maar het toont aan dat de aanpak van wantoestanden nodig is. We zijn de wetgeving volop aan het aanpassen. Er was kritiek dat we te streng waren, maar dit voorval toont aan dat het meer dan nodig is', zo reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) op de zware loodsbrand in Wingene.

Bij de loodsbrand in het West-Vlaamse Wingene zijn zondagochtend twee Poolse chauffeurs om het leven gekomen. Er raakten ook vier andere Polen gewond. Er rijzen vragen over de omstandigheden waarin de Polen woonden. Officieel was er maar één iemand ingeschreven, maar er leefden elf personen.

De socialistische transportvakbond ABVV-BTB wees in een reactie op de soms moeilijke omstandigheden waarin buitenlandse chauffeurs in ons land verblijven. Zo zijn er transportbedrijven die hun buitenlandse chauffeurs - Polen, Slovaken, Roemenen en andere Oost-europeanen - tijdens het weekend gewoon opsluiten.
 
'De chauffeurs werken tijdens de week, rijden in het weekend het bedrijf binnen en moeten er blijven. Dat is goedkoper', aldus Frank Moreels van de BTB.
 
Volgens staatssecretaris Crombez bewijst de brand dat het nodig is om bepaalde 'wantoestanden' aan te pakken. De sp.a’er wijst op de maatregelen die de regering genomen heeft (en aan het nemen is) onder meer rond de aansprakelijkheid van ondernemingen en het aanpakken van schijnzelfstandigheid.
 
Eerder al kondigde de regering extra controles aan om de strijd tegen oneerlijke concurrentie en tegen het overtreden van de sociale wetgeving op te drijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig