Freya Piryns: 'Grootschalige regularisatie inderdaad fout signaal'
Freya Piryns (Groen) Foto: © Pol De Wilde - VUM
Groen-senatrice Freya Piryns beaamt dat grote regularisatiecampagnes een fout signaal geven. Ze blijft wel vasthouden aan de mogelijkheid tot regularisatie als de regering vijf jaar na een aanvraag in gebreke blijft.

Dit weekend gooide Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, in De Standaard de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat grootschalige regularisatiecampagnes een vergissing waren.

Volgens hem zetten ze mensen aan om hier illegaal te blijven en om later, via een actie als een hongerstakling, een regularisatie te vragen. 

Freya Piryns (Groen) geeft toe dat ze lang gepleit heeft voor een grootschalige regularisatie. Ze geeft ook toe dat dit inderdaad een fout signaal kan betekenen. Maar, vindt Piryns, als de regering vijf jaar in gebreke blijft tegenover personen die hier asiel hebben aangevraagd, dan moet er geregulariseerd worden bij duidelijke criteria, die in het voordeel van de persoon in kwestie spreken.

En dat moet volgens Piryns ingeschreven worden in de wet, zo zei ze in De Zevende Dag.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om mensen die vijf jaar ondergedoklen leven in de illegaliteit. Wel over mensen die vijf jaar geen antwoord krijgen van de regering.

'Pure waanzin', vond Theo Francken van N-VA over het idee van Pireyns en ook Nahima Lanjri, Kamerlid voor CD&V ging niet akkoord.

Volgens Langjri is iemand die na vijf jaar nog steeds geen antwoord heeft gekregen op zijn aanvraag tot regularisatie door een fout van de regering, een uitzondering. Daar hoeft geen wettelijke regeling voor te bestaan.