Fatiha Saïdi: 'Ze willen gewoon Di Rupo raken'
Senatrice Saïdi bij de eedaflegging. Foto: © IMAGEGLOBE
De PS-senatrice Saïdi herhaalt in Le Soir dat ze de uitwijzing van een criminele Marokkaan naar zijn land niet heeft verhinderd. De hele heisa had maar één doel, zegt ze, Di Rupo destabiliseren.

In Le Soir vertelt de senatrice dit weekend dat ze de uitwijzing niet heeft verhinderd. Dat had de chef van de Dienst Vreemdelingenzaken, Freddy Roosemont, trouwens al gezegd. En ook in het politierapport staat dat.

Ze bevestigt dat ze een gesprek had met de psychologe die de gerepatrieerde vergezelde. 'Toen een politieman vroeg wie ik was, heb ik dat gezegd. En terwijl ik mijn identificatie ging halen van senatrice, was de uitwijzing al gedaan. Ik heb niets gedaan om de uitwijzing ongedaan te maken.'

De verhalen die in de pers zijn verschenen, doet ze af als leugens. 'Ik heb nooit mijn statuut van parlementslid ingeroepen om de uitwijzing onmogelijk te maken.'

Volgens Fatiha Saïdi viseert de N-VA, die het verhaal uitbracht, vooral premier Di Rupo.

'N-VA heeft de ideale schietschijf gevonden: een socialistische, Franstalige senatrice van Marokkaanse origine - die bovendien op een vliegtuig naar Marokko zat om er misschien haar familie te bezoeken of iets anders te gaan doen... alle veronderstellingen waren goed.'

Volgens haar was zij alleen een doelwit om een ander doelwit te raken: premier Di Rupo. Maar dat is niet gelukt, zegt ze. De premier heeft ons asiel- en uitwijzingsbeleid in de Kamer bevestigd en daarmee was de kous af.

De premier heeft haar niet teruggefloten. Het enige contact dat ze had met de premier de voorbije dagen was een telefoontje vanuit diens kabinet.  'Het zou toch straf zijn als mijn partij me zou verwijten dat ik een daad van burgerschap heb gesteld ('un acte citoyen').'

In De Zevende Dag herhaalden de coalitiepartners van Di Rupo, Open VLD en CD&V, nochtans dat Di Rupo een kans had gemist in het parlement.

'Hij heeft niet duidelijk zijn senatrice veroordeeld,' zei Bart Somers (Open VLD). Ook Nahima Lanjri (CD&V) vond het jammer dat de premier niet duidelijk gezegd heeft dat hij het gedrag van de politica niet goedkeurde.

Voor N-VA is het duidelijk. Theo Francken vindt dat Di Rupo alweer bewezen heeft dat hij niet aanvoelt wat er leeft in Vlaanderen.