Apothekers boos om verplichte levering goedkope varianten van geneesmiddelen
Foto: photonews
Vanaf 1 april mogen dokters voor bepaalde medicijnen geen merknamen meer voorschrijven, maar enkel de naam van de werkzame stof. De apotheker moet dan de goedkoopste variant van het medicijn aan de patiënt leveren. Dat is het gevolg van een besparingsmaatregel ingevoerd door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Die maatregel valt echter niet in goede aarde bij de apothekers zelf.

De apothekers zijn allesbehalve tevreden, zegt Jan Depoorter, secretaris-generaal van de Apothekersbond in De Ochtend op Radio 1. 'De maatregel die nu ingaat, één van de zovele maatregelen want het is jammer genoeg niet de enige, kost ons geld en zou de patiënten ook wel eens geld kunnen kosten.'

Volgens Depoorter hangt een stuk van het inkomen van de apothekers af van de prijs van een geneesmiddel. 'Als er links of rechts een geneesmiddel zakt in prijs, dan is dat geen ramp.'

Vandaag 1 april echter daalt de kostprijs op alle geneesmiddelen met 2 procent. Daarbovenop komt dan nog eens de verplichting om in sommige gevallen telkens het goedkoopste geneesmiddel af te leveren. 

'Als je alles begint samen te tellen dan wordt dat wel heel veel', aldus Depoorter, 'en daarbovenop komen nog heel wat maatregelen'. 

Apothekers hebben geen problemen met besparingen, maar te veel is te veel

De apothekers hebben er volgens de sectretaris-generaal allesbehalve problemen mee dat ook zij moeten besparen. 'Maar in de sociale zekerheid en in Volksgezondheid wordt gemiddeld 1,5 procent bespaard, dus wij verwachten ons ook aan zoiets. Momenteel zit onze teller echter boven de 6 procent en er komen nog maatregelen. Dit wordt teveel.'

Dat apothekers niet slecht verdienen is volgens Depoorter een hele misvatting aan het worden. 'Er zijn nog steeds apothekers die goed verdienen, maar als we een ruwe schatiing maken dan zien we dat nog 20 procent heel goed hun boterham verdienen, 30 procent komt rond en dan hebben we 50 procent die het lastig krijgt.' Volgens de secretaris-generaal zal die laatste groep enkel aangroeien.

Bovendien zorgen de huidige maatregelen ook voor verwarring onder de patiënten. Volgens Jan Depoorter zijn veel patiënten hun huidige geneesmiddelen gewoon. 'Ze kennen het doosje, het pilletje.' Als die patiënten willen vasthouden aan het geneesmiddel dat ze kennen dan lopen ze het risico van de volle pot te moeten betalen, vreest de secretaris-generaal.