’Aung San Suu Kyi bemachtigt parlementszetel’
Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi bij het verlaten van het kiesbureau. Foto: EPA
Oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in de tussentijdse verkiezingen van zondag in Myanmar een parlementszetel veroverd. Dat blijkt volgens haar Nationale Liga voor Democratie uit de verkiezingsuitslagen van het kiesdistrict waarin zij meedong. Bij aanvang van de stembusgang was er even opschudding. De oppositie meldde problemen met de stembiljetten.

Eerder meldde haar partij, de NLD, al dat Suu Kyi 65 procent van de stemmen had bemachtigd in de 82 van de 129 stembureaus waar de telling was voltooid. De bewering is nog niet van officiële zijde bevestigd. De kiesraad doet er over de tussentijdse verkiezingen van zondag tot dusver het zwijgen toe.

Bij de verkiezingen van zondag stonden 45 vacante zetels in het 644 zetels tellende parlement op het spel. In de volksvertegenwoordiging heeft de regeringspartij de meerderheid en is een kwart van de zetels voorbehouden aan het leger.

Winnen Suu Kyi en de oppositie zondag inderdaad, dan zal dat weinig veranderen aan de machtsverhoudingen. Wel geeft zo’n triomf hen voor het eerst een stem in het landsbestuur.
 
Verkiezingen voorlopige sluitstuk van verrassende hervormingen
 
De verkiezingen vormden het voorlopige sluitstuk van maanden van verrassende hervormingen die door de in naam civiele regering zijn doorgevoerd, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, wapenstilstanden met groepen opstandelingen en een dramatische verlichting van de censuur.
 
De stembusgang is een lakmoesproef voor Myanmars wil tot verandering. Verloopt alles soepel, zo lieten westerse landen doorschemeren, dan willen zij sommige sancties tegen het land opheffen.
 
Stembiljetten

Volgens de oppositie werd er deze maal echter gefraudeerd met de stembiljetten. 'Dat is het geval overal in het land. De verkiezingscommissie is verantwoordelijk voor wat er gebeurt', zegt woordvoerder Nyan Win, die daaraan toevoegde dat er een klacht zal worden neergelegd.

Voornaamste klacht is dat er was is aangebracht op de biljetten naast de namen van de kandidaten van de oppositiepartij. Die was kan nadien verwijderd worden, waardoor de stem ongeldig wordt, zegt Win.

Niet de eerste maal dat Suu Kyi verkozen wordt

In 1990 behaalde Suu Kyi al eens een grote overwinning, maar toen liet de militaire junta haar niet aan de macht komen. Tijdens de verkiezingen van 2010 had ze huisarrest en boycotte haar partij de verkiezingen. Suu Kyi komt op voor haar National League for Democracy in een kiesdistrict in de rand van Yangon.