Bijna 150 doden bij gevechten tussen Libische stammen
Foto van donderdag 28 maart 2012 Foto: REUTERS
Bij gevechten tussen verschillende stammen in Sebha, in het zuiden van Libië, zijn de afgelopen zes dagen 147 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Libische minister van Gezondheid zaterdag gezegd. Premier van de overgangsregering Abdel Rahim al-Kib kondigde intussen een staakt-het-vuren aan.

Na de val van Moammar Kadhafi heeft het nieuwe centrale gezag in Tripoli alle moeite om de vele stammen in het land onder haar gezag te krijgen. Bij hevige gevechten in het zuidoosten van het land zouden de voorbije maanden al tientallen doden gevallen zijn.

Rond Sebha zouden de voorbije dagen hevige gevechten geleverd zijn tussen de lokale stammen en de Toeboes, waarbij 147 doden vielen. Die laatsten zouden volgens hun tegenstanders huurlingen halen in buurland Tsjaad. De Toeboes beschuldigen de lokale Arabische stammen er dan weer van water en elektriciteit van de Toeboes af te sluiten.

Fatma al-Hamroush zei dat bij de gevechten ook nog eens minstens 395 mensen gewond raaktten. Ongeveer 180 mensen zijn voor medische noodhulp naar Tripoli overgebracht. Sabha ligt op zo'n 650 kilometer ten zuiden van Tripoli. Nog volgens al-Hamroush zou er in Sabha dringende behoefte zijn aan medische hulpgoederen. De regering heeft inmiddels grote hoeveelheden goederen gestuurd.

'Er is een staakt-het-vuren'

De overgangsregering zegt de voorbije dagen bemiddeld te hebben. 'Die inspanningen hebben nu vruchten afgeworpen. Er is een staakt-het-vuren', zegt de premier nu. De voorbije dagen is er wel meermaals een bestand gesneuveld, maar de regeringsleider heeft er goede hoop in. Regeringstroepen zouden de strategische plaatsen in de stad en de luchthaven beveiligen.

Niet alleen in het zuiden van het land zijn er problemen. Zo zou in het oosten een afscheidingsbeweging in opmars zijn. De minister van Defensie van de Ovegangsraad rekruteert momenteel een nieuw leger uit voormalige rebellen. Zaterdag zei de minister dat er zich al 8.000 kandidaten hebben aangemeld.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig