Kris Peeters wil na 2014 niet in federale regering
Minister-president Kris Peeters (archieffoto) Foto: © BELGA
Vlaams minister-president Kris Peeters sluit niet uit dat hij na 2014 uit de politiek stapt. Een overstap naar de federale regering, zoals Patrick Dewael en Yves Leterme voor hem deden, is wel uitgesloten.

In Het Laatste Nieuws kijkt Vlaams minister-president Kris Peeters vooruit naar de verkiezingen van 2014. Dan vallen de federale en de Vlaamse verkiezingen samen.

Nu al zeggen dat hij na 2014 Vlaams minister-president blijft, vindt hij hoogmoedig. 'Als je ervan uitgaat dat de grootste partij de regeringsleider levert, dan is enige bescheidenheid op zijn plaats.'  Waarmee Kris Peeters lijkt aan te geven dat N-VA een geduchte concurrent wordt bij die verkiezingen.

Een plaatsje als vakminister in een regering geleid door een andere partij, ziet hij niet zitten. Hij vertelt dat hij de Nederlandse ex-premier Balkenende heeft ontmoet en dat die hem verteld heeft hoe tevreden hij was om een post in de regering-Rutte geweigerd te hebben. 'Ik hoop dat ik even wijs zal zijn,' zegt Peeters.

De federale regering dan maar? Peeters is duidelijk in Het Laatste Nieuws.

'Ik sta voor Vlaanderen, voor de Copernicaanse omwenteling. Ik ben een overtuigde confederalist. Ik ga mijn gedachtegoed niet verloochenen voor een postje in de federale regering. Dan gooi ik mijn geloofwaardigheid te grabbel.'

Kortom: als Peeters na 2014 geen minister-president kan blijven, dan laat hij de politiek achter zich. 'De politiek is voor mij iets tijdelijks. Let wel, ik oefen dit vak met overtuiging uit. Maar die overgave zou ik ook elders kwijt kunnen.'