Deborsu naar VT4: 'Ik ben gebeld'
Christophe Deborsu. Foto: Ingestuurde foto
Gisteren raakte bekend dat Christophe Deborsu de overstap maakt van de RTBF naar VT4. Aprilvis? Toch niet, het is Deborsu menens, hoewel hij de deur van de Franstalige Openbare Omroep niet volledig achter zich dichtslaat. Deborsu werd benaderd door Woestijnvis, maar weet naar eigen zeggen zelf nog niet welke rol hij zal vervullen bij het vernieuwde VT4. Dat vertelt hij in De Ochtend op Radio 1.

De 46-jarige Borsu heeft er een uiteenlopende carrière als televisiejournalist opzitten. Hij was lang wetstraatjournalist, werd royaltywatcher en was zelfs even oorlogscorrespondent.

Deborsu probeerde ook aan Vlamingen duidelijk te maken hoe Walen leefden met zijn boek 'Dag Vlaanderen'. Elke week bracht Deborsu, samen met zijn broer Fréderic, Wallonië in de Vlaamse huiskamers tijdens het discussieprogramma De Zevende Dag. Ook die rubriek kreeg de naam 'Dag Vlaanderen'.

Een bloeiende carrière zowaar, en toch kiest Deborsu nu voor een zender met een andere opzet. Een zender die grotendeels leeft van reclame-inkomsten. Toch stapt Deborsu niet zomaar blind in het ijle. De deur naar de RTBF blijft openstaan en dat is 'het grote voordeel', zegt Deborsu zelf.

Voor een Waal die heen en weer pendelt tussen Vlaanderen en Wallonië is de concurrentie niet zo groot, aldus de Waalse sympathieke journalist. Hij kan dus terugkeren naar de RTBF wanneer hij dat wil.

'Ik werd zelf gebeld'

Naar eigen zeggen heeft Deborsu zelf geen stappen gezet in de richting van Woestijnvis. 'Ik werd gebeld', zegt hij daar zelf over en voelde zich gecharmeerd en zenuwachtig want Wouter Vandenhaute is volgens Deborsu ook wel een klinkende naam.

Van Tom Lenaerts is bekend dat hij op het vernieuwde VT4 een dagelijkse actuashow zal spelen. Voor Deborsu is de toekomst bij de nieuwe zender nog duister. Moeilijk te geloven 'maar ik weet het niet', aldus Deborsu.

Fréderic Deborsu, de broer van Christophe met wie hij 'Dag Vlaanderen' presenteerde in de Zevende Dag, maakt de overstap niet mee. Hij blijft zeker bij de RTBF.

Deborsu werd in 2007 even wereldbekend toen hij er in slaagde om toenmalig premier Leterme de Marseillaise te doen zingen, terwijl de Brabançonne werd verwacht. Verschillende deelnames aan het succesvolle Eén-programma 'De Slimste Mens' bevestigden de heldenstatus van de sympathieke Waal in Vlaanderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig