De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft beslist dat de Internationale Wielerunie UCI een dwangsom van 100.000 euro moet betalen aan wielrenner Iljo Keisse omdat ze hem ten onrechte verboden hebben aan koersen deel te nemen. De UCI had eerder al verzet aangetekend tegen deze beslissing, maar dat werd vandaag ongegrond verklaard.

'Dit betekent dat Iljo Keisse in het gelijk werd gesteld en bijgevolg ten onrechte uit competitie werd gehouden tijdens het wielerseizoen', zegt Walter Van Steenbrugge, Keisses advocaat. 'Hij zal ook opnieuw opgenomen moeten worden in de wedstrijduitslag van de Zesdaagse van Rotterdam, begin januari 2011. Daar eindigde hij tweede en werd hij door de UCI niet weerhouden in het eindklassement. Daarnaast moet de UCI 100.000 euro betalen aan Iljo Keisse.'

Het Internationaal Sporttribunaal TAS legde Keisse begin juli 2010 een schorsing van twee jaar op voor een (vermeende) positieve dopingplas in de Gentse Zesdaagse van 2008. Het Hof van Beroep in Brussel schortte enkele maanden later de dopingschorsing op en verplichtte de UCI om het arrest na te leven, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro. Daarna begon er een kat-en muisspelletje met de UCI, die hem herhaaldelijk verbood aan wedstrijden deel te nemen. Uiteindelijk kon de 29-jarige Gentenaar pas in januari van dit jaar opnieuw koersen in België.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig