Dit weekend zendt de VRT de laatste aflevering van de detectivereeks Witse uit. Na 9 jaar komt een einde aan de avonturen van één van de populairste tv-reeksen van de voorbije tien jaar. 30 dingen die u moet weten over Witse.

1. De eerste aflevering van Witse werd uitgezonden op zondag 11 januari. 'De ommekeer' lokte meteen ruim anderhalf miljoen kijkers.

2. 'Witse' scoorde nog nooit minder dan 1 miljoen kijkers, een unicum in Vlaanderen. De negen reeksen haalden een gemiddelde kijkdichtheid van meer dan 1.600.000 kijkers.

De best bekeken aflevering ooit was die van zondag 12 januari 2011. Toen keken maar liefst 2.024.341 mensen naar Witse. De aflevering is daarmee één van de meest bekeken VRT-programma's ooit. Enkel Schalkse Ruiters en De Slimste Mens Ter Wereld deden beter.

 

3. Johan Hoogewijs componeerde de muziek van Witse. Onder meer Toots Thielemans speelde de titelmuziek in.

4. Witse heeft in totaal vijf assistenten gehad. Dimitri Tersago (Wouter Hendrickx), Sam Deconinck (Inge Paulussen) en Tine Smets (Viv Van Dingenen) zijn wellicht de bekendste,
maar ook Billy Redant (Michaël Pas) en Billie Tiendalli (Aisa Winter) waren even Witses rechterhand.

5. Witse werd bedacht door scenarist Ward Hulselmans. Hulselmans gaf er echter al na één seizoen de brui aan omdat hij zich wilde toeleggen op fictiereeksen met een verhaal dat doorloopt over alle afleveringen heen, in plaats van telkens een afgerond verhaal per aflevering.

6. De lindeboom uit de generiek van de reeks staat aan de Puttenberg te Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw). De boom behoort tot het beschermde erfgoed

7. In seizoen 5 werd de eerste letter van de voornaam van Witse prijsgegeven. In de aflevering 'Blind vertrouwen' weigerde de speurder een pensioendocument de de naam 'W. Witse' te ondertekenen.

8. Pas diep in het negende seizoen werd de voornaam van Witse onthuld. In de achtste aflevering vroeg Adèle Ebongisa, de vriendin van Witses overleden vader, in het politiebureau van de speurder naar ‘Werenfried Witse'.

9. Witse werd in 2005 door de BVN-kijkers uitgeroepen tot het meest favoriete BVN-programma.

10. Witse kon slechts 2 keer een moordenaar niet ontmaskeren. Al in aflevering 2 beet de speurder zich de tanden stuk op de moord op een schippersgast. In aflevering 102 gingen vijf vrouwen vrijuit voor moord. Witse was overtuigd van hun schuld, maar kon niets bewijzen.

11. Een aantal acteurs volgde cursussen om hun rol geloofwaardig te kunnen neerzetten. Dirk Tuypens, Marc Van Eeghem en Bert Verbeke kregen een initiatiecursus golfen voor de golfaflevering en Lotte Pinoy en Dimitri Leue waagden zich aan een cursus tangodansen. Ooit heeft een acteur zelfs speciaal voor Witse met een binnenschip leren varen.

12. Het laatste seizoen van de reeks werd uitgezonden met audiodescriptie. Dankzij een vertelstem konden ook blinden en slechtzienden de detectivereeks volgen.

13. De opnameploeg streek op de meest diverse locaties neer. Zo filmden ze onder meer in een steengroeve in Floreffe, in de grootste duiktank van Europa, in het casino van
Namen, in een azaleakwekerij in Lochristi, op een kanaalboot, in een circus, in de Callebaut-fabriek in Lebbeke. De voormalige hoofdzetel van Colruyt in Halle was het decor voor een aflevering waarin rellen moesten geënsceneerd worden.

14. Witse heeft in de reeks negen Lexus-auto's versleten. Elk seizoen kreeg de speurder een nieuwe wagen.

15. Volgens de reeks is Halle één van de meest moorddadige plekken in ons land. In totaal vielen er meer dan 150 doden in de reeks. In werkelijkheid werden er de voorbije 15 jaar in Halle slechts een tweetal mensen vermoord.

16. Tijdens het vijfde seizoen van de reeks liep op Radio 2 ook het radiofeuilleton 'Dams en Van Deun'. Witse zelf was in het programma niet te horen, zijn assistenten Sam, Dams en Van Deun wel. In het zesde seizoen hield inspecteur De Coninck ook een videodagboek bij op de website van Radio 2.

17. In 2008 protesteerden de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte en gedeputeerde Julien Dekeyser, bevoegd voor verkeer en mobiliteit, in een brief aan het productieteam van Witse tegen het feit dat de chauffeurs van de politievoertuigen in de populaire VRT-reeks geen gordel dragen.

19. Hubert Damen kreeg in december 2011 het ereburgerschap van de stad Halle toegekend

20. Er verschenen de voorbije jaren ook drie onverfilmde Witse-verhalen in boekvorm: Eeuwige Liefde (2010) door Bob Van Laerhoven,  Operatie Solar (2010) door Bart Van Lierde en Dubbelspel (2011) door Max Moragie.

21. Enkele maanden voor het proces rond de parachutemoord zond de VRT de aflevering 'Vrije val' uit. Ook hier stierf een vrouw door een gesaboteerde parachute. Het deed advocaat Jef Vermassen, die de familie van Els van Doren vertegenwoordigde, de wenkbrauwen fronsen.

Ook een aflevering waarin een zelfdoding nog expliciet en bloedering in beeld gebracht, zorgde voor een aantal negatieve reacties.

22. Vooraleer Dirk Tuypens de rol van hoofdcommissaris Peter Wytinckx kwam vertolken, was die rol weggelegd voor Tine Van den Brande. Voor Witse was het een hele opgave om zich te schikken naar de orders van hoofdcommissaris Ilse Van de Casteele,

23. In april 2010 verscheen tijdens één van de afleveringen het gsm-nummer van Witse in beeld toen Annemie, de toenmalige vriendin van Witse, hem wilde bellen. In werkelijkheid ging het om het nummer van iemand van de productie.

24. Volgens Sven De Leijer, de publieksopwarmer uit De Laatste Show, zijn de trailers voor een nieuwe aflevering van Witse volgens een vast stramien opgebouwd. De persoon die in het filmpje als eerste in beeld komt na commissaris Witse, heeft de moord gepleegd.

25. In seizoen 7 en 8 krijgt Witse af te rekenen met gezondheidsproblemen. Zo krijgt hij in aflevering 5 van het achtste seizoen een lichte hartaanval.

26. In december 2010 leek de aflevering rond pesten in het bedrijf Komatsu wel dé verfilming van het schandaal bij de Waalse firma Mactac dat een dikke maand  voordien aan het licht kwam. De aflevering was echter al ruim een jaar voordien opgenomen.

27. Het liefdesleven van Witse is op zijn zachts gezegd getroubleerd. Helemaal in het begin van de reeks ontdekt Witse dat zijn vrouw hem bedriegt met zijn toenmalige baas bij de Brusselse politie. Witse geeft zijn baas enkele klappen en wordt (tegen zijn zin) overgeplaatst naar Halle. Daar lijkt hij in Annemie een nieuwe levensgezellin te ontdekken, maar ook die relatie loopt op de klippen.

28. In de televisieserie werkt Witse bij de federale recherche van Halle, afdeling Moordzaken. In Halle is er echter geen federale recherche, enkel in het nabij gelegen gemeente Asse.

29. Eén van de grootste huzarenstukjes was een aflevering die werd gedraaid werd tijdens de Halse carnavalstoet. In een anoniem telefoontje dreigde iemand prins carnaval een kogel door het hoofd te jagen.

30. De provincie Vlaams-Brabant en de stad Halle speelden gretig in op de populariteit van de brombeer-speurder. Zo zijn er onder meer Witse-wandelingen en -fietstochten.
Daarnaast zijn er ook meerdaagse toeristische arrangementen en organiseerde de VRT enkele keren een Witse-speurtocht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig