N-VA: 'Ook bij hoven van beroep ferme scheeftrekking'
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De scheeftrekking tussen de Franstalige en Nederlandstalige rechters bestaat ook bij de arbeidsrechtbanken en hoven van beroep. Dat stelt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

Uit een studie van de rechtbank van Hasselt blijkt dat de Vlaamse rechtbanken van eerste aanleg opvallend minder rechters tellen dan hun Waalse evenknieën, zo schreef zakenkrant De Tijd. Oppositiepartij N-VA stelt dat ook bij de arbeidsrechtbanken en de hoven van beroep een gelijksoortige ongelijkheid is. 

N-VA-Kamerlid Van Vaerenbergh wijst er bijvoorbeeld op dat er momenteel slechts 67 Nederlandstalige arbeidsrechters zijn, ten opzichte van 68 Franstalige.

'Ook bij de hoven van beroep heerst een ferme scheeftrekking', gaat ze voort. 'Van alle nieuwe correctionele zaken bij de hoven van beroep was in 2010 62 procent Nederlandstalig, terwijl slechts 53 procent van de magistraten Nederlandstalig was.'

Volgens haar werd de oorspronkelijke verdeling verstoord door de toevoeging van rechters buiten de wettelijke kaders om, waar de Franstaligen veel rijker zouden zijn bedeeld. Vooral in het Brusselse hof van beroep tieren de toegevoegde rechters welig, zegt de N-VA'ster.

'Veertig Franstalige rechters krijgen er versterking van 31 Franstalige toegevoegde rechters. De Nederlandstaligen krijgen slechts negen toegevoegde rechters bovenop de bestaande 34 rechters', klinkt het.

Van Vaerenbergh vreest dat de BHV-akkoorden de 'benadeling voor de Vlaamse magistratuur' nog zullen vergroten. 'In Brussel gaan ettelijke Nederlandstalige magistraten verloren. De rechttrekking met een paar procentjes die de regering gisteren aankondigde, is simpelweg onvoldoende.'

Ze wil dan ook dat de regering dringend werk maakt van een werklastmeting. 'Met die cijfers in de hand en voldoende politiek lef moet minister Turtelboom haar Franstalige regeringspartners overtuigen de middelen eindelijk te verdelen volgens de behoeften. Justitie kan er alleen maar van verbeteren', besluit Van Vaerenbergh.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig